Gastro
25

Najskuplji čaj na svijetu pije se u Kini i skuplji je od zlata

Klix.ba
Godine 2002. bogati kupac platio je 180.000 juana (skoro 28.000 dolara) za 20 grama kineskog legendarnog Da Hong Pao čaja. Čak i u kineskoj kulturi staroj 1.500 godina, koja se posebna upravo zbog ispijanja čaja, cijena je bila zapanjujuća.

Ovaj čaj je legendaran jer priča o njemu seže još iz 18. vijeka, a nastavlja se i danas. Postoji više vrsta čaja, a legenda kaže da je najskuplji čaj na svijetu. Naime, kineska vlada prodala je 1998. godine vrećicu ovog čaja na aukciji za nevjerovatnih 900.000 dolara, što bi odgovaralo cijeni od oko 1.250.000 dolara za kilogram. Pošto je za jednu šolju ovog napitka potrebno 2,5 grama, znači da jedan čaj Da Hong Pao košta čak 3.125 dolara. Mnogi se pitaju šta je to posebno kod tog čaja za koji bi morali podići kredit da bi popili samo jednu šolju? Nekoliko kineskih Vladinih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvjetni okus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

"Ovaj čaj izgledom odaje utisak kao da je namijenjen prosjacima, cijenom da je rezerviran za careve, a srce mu je kao Budino", kaže Xiao Hui, poslužiteljka čaja iz grada Vujišan u južnoj Kini. Hui i njena porodica već generacijama se bave uzgojem ove biljke.

Iznenađujuće, mnoge verzije čaja Da hong pao u Vujišanu su i više nego priuštiv. Cijena kilograma iznosi oko 100 dolara. Međutim, samo određena grupa biljaka koje potječu od izvornog drveta daje čaj koji je danas toliko na cijeni, između ostalog zato što je toliko rijedak. Raste samo u provinciji Fujian u Kini, a to je samo na jednom mjestu u blizini manastira Tianxing. Ovaj čaj je bio poznat u vrijeme vladavine dinastije Qing. Godišnja žetva je samo pet stotina grama.

"Izvorni čaj je toliko skup jer danas gotovo da nema tih prvobitnih biljaka. Njihova vrijednost je gotovo neprocjenjiva", kaže stručnjak Ksaning Vu.

Da Hong Pao u bukvalnom prevodu znači "veliki crveni ogrtač" i zapravo je varijacija Wuyi Oolong čaja. Prema legendi, oni su sačuvani još od Ming Dinastije i također imaju i medicinsku upotrebu. Ekstremno su očuvani i tretiraju se kao nacionalno blago te se nude kao nacionalni poklon bitnim ličnostima. Ovaj čaj je praktično nemoguće naći u prodaji, a cijena mu može dostići i 1.250.000 dolara po kilogramu.