Gastro
0

Najčešći mitovi o pivu

Sarajevo-x.com
Pivo je jedno od omiljenih čovjekovih pića, a prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e. Proizvodilo se od ječma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi dodavali su mu razne začine i med. Današnji glavni sastojak, hmelj, počeo se koristiti tek u 13. vijeku. Od tada do danas oko piva se pletu urbani mitovi koji uopšte nisu tačni, otkriva LegendsOfBeer.com.

Najčešći mitovi o pivu su:

  1. Irski Guinness je jedini pravi Guinness, ovo je jedan od velikih mitova ljubitelja ovog piva jer Guinness koji se služi širom svijeta je potpuno istog kvaliteta, u Irskoj je možda za nijansu bolji jer je najsvježiji

  2. Bezalkoholno pivo ne deblja, stručnjaci se slažu da bezalkoholno pivo ima upola manje kalorija, ali da nije preporućljivo prilikom dijete jer jedna boca takvog piva ipak sadrži oko 100 kalorija

  3. Crno pivo je jače od svijetlog, ljudi često zbog boje i arome misle da ih crno pivo 'brže uzima', ali to je netačno, postoje crna piva s 4% alkohola kao i svijetla s čak 8% alkohola.

  4. Pivo Corona sadrži urin, zbog svoje specifične žute boje u javnost je bila procurila netačna informacija da je meksičko pivo 'oplemenjeno' urinom. Informaciju je navodno plasirao veliki rival Corone, Heineken.

  5. Američka piva imaju manje alkohola od evropskih, ovo nije tačno jer Amerikanci tekućinu mjere mjereama za težinu, a ne za zapreminu kao u Evropi, tako da postotak alkohola na kraju ispada isti

  1. Pivo mora biti hladno da bi bilo dobro, jer u suštini, otkrivaju stručnjaci, hladnoća prikriva pravi okus piva i da prave pivopije vole pivo na sobnoj temperaturi.

  2. Pivo povećava nivo holesterola, zapravo pivo ne sadrži mast i prema tome ne može povećati holesterol u krvi

  3. Što je veći postotak alkohola, pivo je bolje, neka belgijska piva imaju postotke alkohola od 8-10%, ali on im ne garantira bolji okus niti kvalitetu.