Gastro
204

Najbolji kuhari iz BiH kuhaju begovu čorbu za Guinnessovu knjigu rekorda

FENA
Nermin Hodžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Hodžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni grad BiH će 17. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi - konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija.

Manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a bit će to i sjajna prilika za promociju bosanskohercegovačkih jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

"Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane begove čorbe. Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama", izjavio je Feni predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Na toj manifestaciji, koja će biti upriličena ispred Doma Oružanih snaga BiH, učestvovat će oko 100 gostiju, isto toliko kuhara iz BiH, a svi će oni pomoći da se Guinnessov rekord obori.

"Begovu čorbu" će praviti tim bosanskih majstora kuhinje, Zaim Merdan, šef kuhinje hotela Radon Plaza, i Zakir Rokša, šef kuhinje restorana Element u Sarajevu.

"Rekord koji treba da oborimo je 4.026 litara. Počinjemo već u šest sati ujutro, a svečana manifestacija, kada ćemo nadam se i dobiti potvrdu o obaranju rekorda, bit će u popodnevnim satima", navodi Rokša.

U Sarajevu će tokom tri dana - 16., 17. i 18. aprila biti održane dvije zasebne manifestacije, Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Evropska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin najpoznatijim kuharima Evrope.