Gastro
59

Najbolji čajevi za vrijeme posta: Priroda ima odgovor za gastritis, zatvor, bolove u želucu, napade gladi...

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Priroda nam daje lijek i rješenje za sve, a na nama je da je što bolje upoznamo. Čajevi su sa svojim ljekovitim svojstvima idealni u liječenju i preveniranju različitih vrsta oboljenja, kao i pomaganju kod određenih stanja organizma.

Muslimanima se bliži ramazan, mjesec posta u kojem će se na određen vremenski period odreći od hrane i pića, kako bi unaprijedili svoje fizičko i mentalno zdravlje. I iako za zdrave osobe koje su posvećene vjeri post ne predstavlja veliki problem, usljed promjene prehrambenih navika, mogu se javiti različite fizičke tegobe i poremećaj u radu probavnog sistema, pa je tako priroda ponovo tu da pokaže put i pomogne u regulisanju tih poteškoća.

Za vrijeme gladovanje se vrlo često mogu javiti problemi u regulisanju probavnog sistema poput bolova u želucu, zatvora (konstipacije), dijareje, povraćanja, gastritisa, žgaravice, nadutosti... Stoga je važno znati koje vam biljke mogu pomoći u regulisanju ovih poteškoća.

Među najbolje čajeve za želučane smetnje ubrajaju se čaj od koprive, pelina, metvice i kamilice, a kod gastritisa pomažu čajevi od stolisnika, sljeza, lana, komorača, iđirota (koji djeluje protiv kiseline), gospine trave i nevena.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Senad Bejtić iz firme "Una bilje" iz Bihaća pojašnjava kako se kod dijareje preporučuje biljka petrovac (stolijek), dok se kod zatvora preporučuje kunica i kopriva.

"Bilo da su jednokomponentni ili mješavine, čajevi pomažu kod liječenja određenih oboljenja i koriste se kao dodatak prehrani. Oni su pomagala, a ne lijek. Određene bolesti se mogu izliječiti uz pomoć biljaka i zato je priroda tu za nas", kaže Senad Bejtić.

Fatima Gerzić, vlasnica "Tim Med "biljne apoteke iz Bosanske Krupe kreirala je specijalnu čajnu mješavinu "Ramazan mubarek" koja utječe na smanjenje gladi.

"U pitanju je kombinacija ljekovitog bilja, tu su ruža, kamilica, zova, bokvica, kunica, neven itd. To je odabrano ljekovito bilje koje je jako bogato mineralima i utječe na smanjenje gladi i žeđi u dane posta", pojašnjava Gerzić.

Dodaje kako kod probavnih poteškoća najviše pomažu biljke bogate mineralima.

"Za probavne probleme je jako dobra petoprsta zlatnica jer je astringent, sakuplja tekućinu i sluz u želucu i samim tim umanjuje potrebu za jelom. Ona je odlična u kombinaciji sa kunicom ili biljkama kao što je prela ili smreka... To je sve ljekovito bilje koje u dobroj kombinaciji može pomoći i kod mršavljenja i kod smanjenja gladi", pojašnjava Gerzić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Među njihovim se proizvodima nalazi i proizvod "Happy čaj", za dobro raspoloženje, "Sve za ljubav", kombinacija ljekovitog bilja koje djeluje na povećanje seksualne želje, ali i povećanje plodnosti kod muškaraca i žena. Tu je i "Čaj za goste"...

"U prirodni postoji lijek za sve. Važno je da se čovjek što više druži sa prirodom i provodi što više vremena u prirodi, radije nego da sjedi u kući i razmišlja o svojoj bolesti. Ne može se naći jedna biljka da vas ozdravi, nego je u tom procesu važno kombinovati biljke i upravo se u pravilnoj kombinaciji nalazi rješenje."

Za regulaciju apetita i smirivanje želuca se koristi i med, koji zapravo podstiče apetit i vrlo često je koristan za djecu. Iz Trebinja nam stiže poznati med od kadulje, livade i bagrema, kao i razne vrste meda sa dodacima poput smokvi, oraha, badema... Med se koristi i kod ublažavanja različitih tegoba, a u kombinaciji sa cimetom smiruje bolove u stomaku, te smanjuje nadutost.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Trebinjski med posebnim čine trave koje rastu u tom dijelu Hercegovine - kadulja, vrijesak, drača... Hercegovina ima male količine meda, ali zato u našem medu imam po 200 vrsta polenovih zrnaca. Jedno polenovo zrnce ima oko tri trave, tako da se u medu nalazi oko 600 vrsta trava u jednom vrcaju. Bosanski medovi imaju manje vrsta trava u sebi i zato su slabiji medovi", kažu iz firme Herzeg Med iz Trebinja.

Najtraženiji je njihov hercegovački med kod ljekovitog bilja u kojem se nalazi do 20 posto kadulje.