Gastro
0

Na oduševljenje ljubitelja piva: Počeo je 180. Oktoberfest

FENA/SRNA
Velika narodna manifestacija, 180. festival piva u Minhenu - Oktoberfest, otvoren je u subotu u prisustvu nekoliko hiljada oduševljenih posjetilaca.
Foto: AFP
Foto: AFP

U skladu s tradicijom, Oktoberfest je otvorio socijaldemokratski gradonačelnik Christian Ude, u prisustvu šefa regionalne bavarske vlade konzervativca Horsta Seehofera. On je i ove godine, odjeven u bavarsku nošnju, njemački festival piva proglasio otvorenim sa dva udarca čekićem kojima je otvorio prvo bure.

Foto: AFP
Foto: AFP

Gradonačelnik je upozorio posjetioce da ne pretjeruju u piću.

"Ovdje mi se ne sviđa takmičarsko ispijanje piva. Nije potrebno da pokažete svijetu da ste totalni idiot", rekao je Ude.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prošle godine se oko 6,4 miliona posjetilaca stisnulo na 34,5 hektara određenih za najveću narodnu manifestaciju na svijetu.

Foto: AFP
Foto: AFP

U petak navečer, kancelarka Angela Merkel je za vrijeme jedne od posljednjih predizbornih kampanja u Minhenu, zaključila svoj politički govor pred oko 7.000 okupljanih riječima: "Sretan praznik piva!".

Foto: AFP
Foto: AFP

Oktoberfest će trajati do 6. oktobra, a njegovo održavanje je počelo davne 1810. godine kao trka konja kako bi se zabavila publika povodom kraljevskog vjenčanja.

Foto: AFP
Foto: AFP