Građani zabrinuti
0

Na Novom Zelandu alkohol jeftiniji od flaširane vode

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Novom Zelandu alkohol je jeftiniji od flaširane vode, a medicinsko istraživanje ukazuje da ovakva situacija predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva.

Čaša vina košta u prosjeku 62 novozelandska centa (33 eurocenta) dok flaša od 0,25 litara vode košta 67 centi a flaša od 0,25 litra mlijeka košta 43 centa, pokazala je medicinska studija koju su obavili naučnici sa Univerziteta Otago.

Ova studija, objavljena u "Novozelandskom medicinskom časopisu"  pokazuje takođe da je cijena alkohola u protekloj deceniji naglo opala u odnosu na prosječnu zaradu.

"Naša analiza pokazala je da alkohol sada vjerovatno najjeftinija 'laka droga' u Novom Zelandu i da je finansijski dostupniji, dok paralelno zabrinjava trend brzog ispijanja velike količine alkohola, koji je u porastu", izjavio je profesor Nick Wilson.

On je dodao da brojne međunarodne studije pokazale da je jeftin alkohol jedan od faktora koji podstiče opijanje među mladima i dovodi do većih socijalnih i zdravstvenih problema koje izaziva velika potrošnja alkohola.

"Problem dodatno povećava i redovno  reklamiranje kojima se u supermarketima i prodavnicama promoviše alkohol", dodao je Wilson.

Na Novom Zelandu je posljednjih godina značajno opala cijena vina zbog većih prinosa grožđa pa  uzgajivači višak iznose na tržište.
Istraživanja su pokazala da vlada treba da usvoji slične mjere koje su preduzete za smanjenje potrošnje duvana, odnosno uvođenje većih poreza, kontrola oglašavanja i ograničeno radno vrijeme prodavnica, kao i uvođenje minimalne cijena za alkohol, posebno za jeftina vina koja se često koriste za pripemu koktela.