Gastro
269

Muškarci koji vole čili su uglavnom "puni" testosterona i želje za dominacijom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Čini se da je očigledna karakteristika "alfa mužjaka" ta da oni mogu podnijeti veće količine začinjene hrane.

Ako je vjerovati novoj francuskoj studiji, muškarci koji vole začinjenu hranu vjerovatno imaju viši nivo testosterona u svom tijelu u odnosu na muškarce koji preferiraju blažu hranu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Physiology & Behavior, a izvršeno je nad 114 muškaraca od 18 do 44 godine starosti. Testiran je njihov stav prema začinjenoj hrani, a tako što im je serviran pire krompir u kojega su mogli dodavati onoliko čilija i soli koliko god su željeli.

Istraživači sa Univerziteta u Grenoblu otkrili su da muškarci sa višim nivoom testosterona preferiraju više ljutih začina. S druge strane, količina soli koju su muškarci upotrebljavali nije imala nikakve veze sa njihovim nivoima hormona.

Muška želja za kapsaicinom, komponentom u čiliju, odavno se povezuje sa ponašanjem koje uključuje dominiranje, agresiju i rizik. Ipak, i pored svih naznaka, naučnicima nije jasna priroda veze između želje za ljutim i želje za dominacijom.

Testosteron je seksualni hormon koji postoji kod oba spola, ali u principu najveću ulogu igra kod muškaraca.