Gastro
12

Meso iz epruvete: Laboratorijski uzgojena hrana na policama za pet godina

Klix.ba
Rukovodioci firme Memphis Meats, start-up kompanije iz San Francisca, smatraju kako će laboratorijski proizvedeno meso moći zadovoljiti ljudsku težnju za tom hranom.

Oni smatraju kako proizvedeno meso u svom nastanku ima i do 90 posto manju emisiju štetnih gasova u odnosu na klasični uzgoj životinja. I ne samo to, Memphis Meats smatra kako će laboratorijsko meso izgledati sočnije od pravog.

Kompanija planira uložiti milione dolara kako bi uspjela u stvaranju mesa bez potrebe za ubijanjem životinja. Memphis Meats želi laboratorijski proizvesti kobasice, viršle, pljeskavice i mesne kuglice i sve plasirati na tržište u roku od pet godina.

Za jednu kaloriju govedine životinja mora konzumirati 23 kalorije. Tehnologija koju će mlada kompanija koristiti drastično je efikasnija – potrebne su samo tri kalorije energije da bi kreirali jednu kaloriju laboratorijskog mesa.

Takvo meso bi trebalo biti oslobođeno antibiotika, fekalnih materija i drugih patogena i zagađivača koji se mogu naći u pravom mesu, što bi znatno smanjilo rizik od oboljenja.

"Ovo je budućnost mesa. Mi želimo učiniti mesnoj industriji ono što je automobilska industrija učinila upotrebi konja. Laboratorijski uzgojeno meso u potpunosti će zamijeniti ideju da je za meso potreban uzgoj životinja. To će postati nezamislivo", rekao je Uma Valeti, direktor firme Memphis Meats.

Proces uzgoja mesa počinje izoliranjem ćelija svinja, krava ili kokoši koje imaju veliki potencijal regeneracije. Dodavanjem kisika, šećera i drugih hranjivih sastojaka, ćelije se postavljaju u bioreaktor odakle će biti izvađene kao meso nakon devet do 21 dan.

Ćelije se u tom procesu razvijaju i pomoću krvnog seruma nerođenih životinja, a pošto će to odbiti vegetarijance, kompanija već sada radi na zamjeni tražeći serum na biljnoj bazi.

Tehnologija uzgoja mesa je skupa, ali se iz kompanije nadaju da će cijenu jedne pljeskavice moći sniziti na oko 10 eura. To je odlično s obzirom na to da je trenutna cijena 500 grama uzgojenog mesa nevjerovatnih 16.000 eura.

Za dodatno smanjenje cijena potrebno je masovnije korištenje tehnologije. Valeti predviđa da će laboratorijsko meso u potpunosti zamijeniti obično za najmanje 20 godina.