Naime, prema španskom istraživanju, ova je hrana mnogo skuplja.
Istraživanje je proveo Odjel preventivne medicine i javnog zdravlja Univerziteta Navarra i to na studentima u Španiji, koji mjesečno imaju sličnu količinu novca za trošiti, a od kojih se jedna grupa hranila "zapadnjački", a druga uživala u mediteranskim specijalitetima.
Istraživanje se provodi od 1999. godine, a njime su se ispitivale veze između prehrane, cijena hrane i prekomjerne težine, piše Reuters.
Analize, objavljene u Journal of Epidemiology and Community Health, otkrile su da ukoliko su se ljudi hranili zdravim mediteranskim jelima, trošili su više novca. Istovremeno, "zapadnjačka' ishrana - bogata masnoćama, šećerima i crvenim mesom - pokazala se mnogo isplativijom varijantom.
"Sigurna sam da bi, kad bi se isto istraživanje provelo u SAD-u, rezultati bili isti", kaže jedna od naučnica koja je radila na ovom projektu, Maira Bes-Rastrollo.
Istraživači su došli do rezultata i da se 31 posto volontera udebljalo za vrijeme trajanja istraživanja i to otprilike za pola kilograma svake godine.