Gastro
0

Mediteranska ishrana usporava mentalno starenje

FENA
Osobe koje jedu i piju kao Grci mogu da se nadaju da će u starijim godinama jasnije razmišljati, poručio je tim američkih stručnjaka iz Medicinskog centra Univerziteta Rush u Chicagu.

To ukazuje da je mediteranski način ishrane koristan i za mozak kao i za druge organe i ljudsko zdravlje uopće, kao što su pokazale brojne prethodne studije, prenosi ReutersC.

Dosad se pokazalo da ovaj način ishrane, koji karakteriše konzumiranje vina, dosta voća, povrća, mahunarki, maslinovog ulja i ribe, uz vrlo malo mesa, preventivno djeluje protiv srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Da bi utvrdili da li mediteranska ishrana djeluje i na usporenije starenje mozga, čikaški tim kojim je rukovodila Christin Tengni je proučio prehrambene navike 4.000 stanovnika srednjeg zapada SAD. Svi ispitanici su bili stariji od 65 godina.

Procijenjeno je koliko je ishrana učesnika istraživanja približna ishrani Grka, a s druge strane, u kolikoj mjeri se pridržavaju Prehrambenih smjernica američke vlade, objavljenih 2005. godine.

Opadanje kognitivnih sposobnosti ispitanika je mjereno svake tri godine, kroz testiranje pamćenja riječi i osnovnih matematičkih sposobnosti.

Na skali mediteranske ishrane od 55 poena, ispitanici sa srednjeg zapada su u prosjeku ostvarili skor od 28 poena. Pri tom je utvrđeno da, što su se više pridržavali mediteranskog načina ishrane, to je njihovo mentalno starenje bilo sporije.

Na primjer, kod starijih ispitanka istog godišta, razlika od 10 poena u pridržavanju mediteranske ishrane je značila da je onaj koji ima više poena, umno tri godine mlađi od onog koji ih ima manje i pošto se uzmu u obzir ostali faktori od značaja, kao što je nivo obrazovanja. S druge strane, bolji rezultat u pridržavanju prehrambenih smjernica američke vlade (u kojima se pridaje manji značaj konzumiranju ribe, leguminoza i umjerenom konzumiranju alkohola) nije rezultirao većom umnom svježinom ispitanika.

Čikaški tim je kao moguće objašnjenje dobrog djelovanja mediteranske ishrane na mozak iznio to što bi vino moglo da ga štiti od oštećenja i što tradicionalna mediteranska hrana možda smanjuje tzv. "oksidativni stres" i zapaljenske procese za koje se vjeruje da su od uticaja na nastanak Alhajmerove bolesti.