Gastro
0

Maslinovo ulje gubi svoje blagodeti kada ga zagrijavate

Klix.ba
Kupovinom ekstra djevičanskog maslinovog ulja zapravo samo bacate svoj novac ukoliko ćete ga kasnije zagrijavati prilikom kuhanja.

Maslinovo ulje ima više antioksidanata od drugih ulja i sadrži bioaktivne komponente, takozvane fenolne tvari, koje imaju veliki učinak na vaše zdravlje. Međutim, ukoliko ga zagrijavate te blagodeti se gube i sve što ste time uradili je zapravo trošenje novca, kažu istraživači sa Univerziteta u Portu.

Istraživanje na ovom univerzitetu je pokazalo da bilo kakvo zagrijavanje maslinovog ulja smanjuje moć fenolnih spojeva, prenosi časopis Food Research International.

Ukoliko već koristite maslinovo ulje u kuhanju onda radije koristite standardno maslinovo ulje, a ne trošite novac na ekstra djevičansko, njega radije upotrijebite za salate, odnosno jela koja nisu termički obrađena, ili ga dodajte jelima kada već budu kuhana.