Gastro
8

Mango bi mogao zamijeniti kakao u proizvodnji čokolade

Klix.ba
Ljubitelji čokolade mogli bi uskoro ostati bez svoje omiljene poslastice, budući da stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na nedostatak kakaa od kojeg se pravi. Međutim izgleda da bi se u budućnosti čokolada mogla proizvoditi od manga.

Čokolada ili "hrana za bogove", kako je nazvana, industrija je vrijedna 110 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Istraživanje koje je objavljeno u Scientific Reports pokazuje kako bi se mogao riješiti dugogodišnji problem manjka kakao plodova te da bi kao njegova zamjena mogao uskočiti mango.

"Divlji mango je takva vrsta voća čiji je pravi potencijal još uvijek do kraja nerazjašnjen", rekla je Sayma Akhter, autorica studije.

Mango (Foto: EPA)
Mango (Foto: EPA)

Globalna proizvodnja kakaa je u značajnom opadanju proteklih godina i to zbog nekoliko faktora kao što su klimatske promjene i manjak usjeva, a potražnja je sve veća.

Proizvođači kakaa su također na udaru i to zbog nejednakog postupanja prema radnicima, upošljavanja djece i neplaćenog rada.

Studija je pokazala kako je puter od manga po hemijskom i fizičkom sastavu dovoljno sličan kakau da bi mogao poslužiti kao zamjena za pravljenje čokolade.

"Divlje voće kao što je mango bitan su izvor hrane, lijekova i prihoda u ruralnim područjima, ali ih je sve manje zahvaljujući ilegalnoj sječi šuma. Ako bi se jedna takva vrsta koristila za proizvodnju čokolade to bi joj pomoglo da se održi", dodaje Morag McDonald, jedan od autora studije.

Ovakve vrste hrane, ukoliko se industrijalizuju, mogu biti važni kao alternativni izvor prihoda i faktor za smanjenje siromaštva.