{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lonci i poklopci u prazničnom ozračju

22.12.2014. u 11:48
9
Lonci i poklopci u prazničnom ozračju
9
U prazničnim danima uz omiljene tv serije i posljednje nedjelje u ovoj godini 28. decembra od 12 sati imat ćemo priliku uživati uz kulinarski show "Lonci i poklopci" na OBN TV.
U prazničnom raspoloženju je i Vjeko Kramer koji je odlučio ove nedjelje spremati jela s kojima i vi možete uveseliti vaše najmilije. Ovosedmičnu emisiju Vjeko će započeti pripremom zapečene carbonare, zatim će spremati jetrenu paštetu sa suhim šljivama, salatu od riže i francusku salatu.

Ne propustite pogledati "Lonce i poklopce" i ove nedjelje od 12 sati samo na OBN TV.

ZAPEČENA CARBONARA

400 g tjestenine
100 g suhog mesa
4 jajeta
2 dl vrhnja za kuhanje
5-6 češnjeva bijelog luka
hljebne mrvice
biber
maslinovo ulje

Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente pa ju ocijedite. Za to vrijeme na malo ulja popržite sitno sjeckano suho meso i bijeli luk, zalijte vrhnjem za kuhanje i pola parmezana, prije nego počne vriti umiješajte umućena jaja. U tako pripremljen umak umiješajte kuhanu tjesteninu, i ostatak parmezana i promiješajte.

Dno tepsije premažite uljem i pospite hljebnim mrvicama i ribanim parmezanom pa po tome rasporedite smjesu od tjestenine. Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180 stepeni pola sata.

JETRENA PAŠTETA SA SUHIM ŠLJIVAMA

1⁄2 kg teleće jetre
1 crveni luk
3-4 češnja bijelog luka
15-ak suhih šljiva
100 g pistacija
1 dl crvenog vina
sol i papar
đumbir u prahu
muškatni oraščić
3 kašičice maslaca
malo ulja

Suhe šljive namočiti u crvenom vinu barem 2 sata. Četiri-pet šljiva odvojiti i krupnije nasjeckati, a ostale usitniti. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i bijeli luk, kada omekša dodati jako usitnjene suhe šljive. Teleću jetru usitniti i dodati na poprženi luk i suhe šljive, pa pirjati 10-ak minuta i zaljevati ostatkom vina, začiniti solju, paprom, muškatnim oraščićem i đumbirom u prahu.

Kada jetrice potamne i prestanu krvariti, maknuti s vatre, ohladiti ih. Ohlađene jetrice izmiksati štapnim mikserom, umiješati krupnije nasjeckane suhe šljive, izdrobljene pistacije i maslac. Paštetu ohdladiti pa poslužiti uz šnite hljeba ili ohladiti u određenoj modli pa tako poslužiti.

SALATA OD RIŽE

400 g kuhane riže
4 kašike majoneze
1 dl jogurta
1⁄2 kg kuhane piletine
1 jabuka
1 zelena paprika
1 crvena paprika
2 kašike badema
2 kašike pistacija
sol i biber

Rižu pomiješajte s majonezom i jogurtom. Dodajte piletinu, paprike i jabuku koje ste prethodno isjeckali na kockice te usitnjene bademe i cijele očišćene pistacije. Sve dobro pomiješajte i ostavite da odstoji u frižideru barem 2 sata prije posluživanja.

FRANCUSKA SALATA

150 g graška
150 g mrkve
100 g kiselih krastavaca
1 jabuka
1 kuhani krompir
2 kuhana jajeta
100 g majoneze
sok 1 limuna
sol i bijeli biber

Kuhanu mrkvu, krompir, kisele krastavce, jaja i jabuku očistiti i nasjeći na kockice iste veličine. Pomiješati s graškom i sve povezati majonezom. Začiniti limunovim sokom, solju i bijelim biberom. Ako želite možete umjesto pola majoneze koristiti kiselo vrhnje ili posnu majonezu ako je vrijeme posta.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: