Gastro
0

Lonci i poklopci na OBN TV i ove nedjelje sa ukusnim jelima

Klix.ba
Svako se barem jednom u životu nađe u ulozi kuhara. Neke osobe to rade jer im je nametnuto kao svakodnevna obaveza, neko kuha povremeno, zbog užitka, a Vjeko Kramer je definitivno osoba koja je u potpunosti posvećena kuhanju i uživa u ulozi stvaraoca kuharskih specijaliteta.

Kramer je najpoznatija, ali i omiljena TV ličnost iz svijeta kulinarstva će i ove nedjelje od 12 sati u emisiji "Lonci i poklopci" OBN TV spremati ukusna i zdrava jela. Ako želite kuhati sa šarmantnim Vjekom tu su i recepti za njegova jela.

Zapečena tjestenina sa tikvom

400 g Filiz tjestenine 1 kg tikva 100 g sušene piletina pileći temeljac maslac krušne mrvice parmezan Solia ulje

U wook tavi prepržiti sušenu piletinu pa dodati krupnije sječenu prethodno pečenu tikvu, zaliti temeljcem te kuhati bez puno miješanja da se tikva ne raspadne. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti i umiješati u piletinu i tikvu. Umutiti jaja i vrhnje te tom smjesom povezati smjesu od tjestenine. Sve izliti u tepsiju koju smo prethodno premazali maslacem i posuli krušnim mrvicama pa zapeći u pećnici na oko 180 C pola sata. Prilikom posluživanja obilato naribati sir.

Patlidžani u siru

3 patlidžana 50 g maslaca 2 žlice brašna ½ l mlijeka 200 g tvrdog žutog sira 80 g parmezana

muškatni oraščić 100g krušnih mrvica sol i papar

Patlidžane isjeći na tanje ploške, posoliti i ostaviti 10-ak minuta da se ocijede pa ih izgrilati na gril tavi. U tavi otopiti maslac i na njemu popržiti brašno te dodati mlijeko i na taj način napraviti bešamel.

Bešamel začiniti muškatnim oraščićem, solju i paprom te u njemu otopiti sir. Dno tepsije lagano pouljiti pa posuti krušnim mrvicama, grilane patlidžane složiti na dno tepsije, posuti parmezanom pa preliti bešamelom te to ponoviti nekoliko puta kao da slažemo lazanje, završiti slojem bešamela koji pospemo krušnim mrvicama i parmezanom i peći u pećnici 30-ak minuta na 180°C. Ovo jelo može se poslužiti kao prilog mesnim jelima ili kao samostalno vegeterijansko jelo.

Ako ne želite koristiti rernu onda možete na najlakšoj vatri desetak minuta propirjati grilane patlidžane u bešamelu.

Salata od gljiva

10ak crvenih paprika 1 patlidžan 300 g šampinjona 5-6 češnjeva češnjaka sol i papar sok šipka aceto balsamico ulje

Crvene paprike ispeći u pećnici, oguliti i odvojiti od sjemenki. Patlidžan isjeći na ploške, posoliti, ostaviti da se malo ocijedi pa izgrilati na malo ulja u grill tavi. Gljive očistiti od zemlje i lišća, isjeći na iste komade i izgrilati na malo ulja dok ne puste višak vode. Pomiješati gljive, paprike i grilane patlidžane pa začiniti usitnjenim češnjakom, solju, paprom, uljem, sokom od šipka i acetom balsamicom.

Pileća salata sa paprikama

½ kg kuhane piletine 10ak pečenih paprika 200 g travničkog sira zelena salata 100 g pinjola peršinov list sol i papar ulje i ocat

Paprike ispecite u rerni dok im se kožica ne počne odvajati, pa ih prekrijte folijom i kad se malo ohlade ogulite te odvojite sjemenke i peteljke. Nekada je lakše prije pečenja odvojiti peteljku pa sve ide brže. Kuhanu piletinu iz juhe ohladite i odvojite joj kožu i kosti, a svo meso sitno nasjeckajte. Na tanjuru rasporedite opranu zelenu salatu u krug, a u sredinu možete pomješati sve ostale sastojke koje treba začiniti solju, paprom, uljem i octom. Ili u posebnoj zdjeli pomješajte pečene paprike sječene na rezance s pilećim mesom i sirom pa začinite te poslužite na podlozi od zelene salate. Dekorirajte pinjolima i sitno sjeckanim peršinovim listom.