Otvoren "Bee fest 2009"
0

Kupcima u ponudi i "Bosanska viagra"

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U srijedu je na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu počeo sedmi međunarodni festival pčelarstva i pčelarske opreme "Bee fest 2009" koji traje do 6. septembra, na kojem učestvuje više od 80 izlagača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, zatim Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a svoje proizvode prezentiraju na 90 sajamskih štandova.

Na sajmu su predstavljeni najkvalitetniji pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja i literatura i oprema za pčelarstvo.

U okviru “Bee festa” bit će upriličena i edukacija pčelara pod nazivom “Aktuelno stanje u oblasti pčelarstva u BiH”. Agencija za sigurnost hrane BiH predstavit će Pravilnik o medu i drugim pčelinjim proizvodima, a govorit će se i o uzimljavanju pčela i bolestima pčelinjeg legla.

"Promocija sektora pčelarstva može se raditi na više načina. Sajam je jedan od primjera kako promovirati ovu izuzetno perspektivnu djelatnost", rekla je Samira Arnautović, predsjednica Direkcije festivala.

Ona je dodala da je sajam dio borbe protiv patvorina i nelegalnih radnjih iz ove oblasti koje se dešavaju u BiH, a ona je istakla da je festival samo dio projekta čiji će najveći dio snositi Agencija za sigurnost hrane BiH. Agencija će na festivalu predstavit Pravilnik o medu i drugim pčelinjim proizvodima, a govorit će se i o uzimljavanju pčela i bolestima pčelinjeg legla.

"Danas kada je osnovno pitanje kakvu to hranu jedemo suvišno je isticati značaj proizvodnje meda u BiH. Agencija je prepoznala značaj proizvodnje meda i odmah je pristupila izradi propisa o hrani čime su proizvođači meda izjednačeni sa ostalim proizvođačima u regiji i Evropi", rekao je Sead Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Na sajmu su postavili štand i pčelari iz Ljubuškog koji na "Bee fest" dolaze već pet godina.

"Mi smo potomci stare pčelarske porodice i tim se poslom bavimo od malih nogu. Dolazimo iz Hercegovine i proizvodimo dobar med zbog puno sunca i kvalitetnih biljaka. Na štandu nudimo med od kadulje, kombinaciju vrijesa-kadulje-livade što je vrhunska kombinacija. Tu su i kapi propolisa koji je prirodni antibiotik", rekao je Ante Kojić.

On je dodao da sav med koji izvrcaju ne može zadovoljiti potražnju na sajmovima u Sarajevu. Kako Kojić kaže, od pčelarstva se ne može brzo zaraditi, ali ako neko želi raditi i voli taj posao od njega može dobro živjeti.

Svoje proizvode izlaže i firma "Jukan eko hrana" iz Gračanice koja proizvodi zdravstveno ispravnu hranu na bazi integralnih žitarica i jabukovog pekmeza bez šećera.

"Kupcima nudimo integralne žitarice koje se uzimaju za doručak ili večeru sa jogurtom, prirodne kolače, sirupe, čaj od ljekovitog bilja", rekla je za Sarajevo-x.com Elvira Jukan, PR manager ove firme.

Na štandu se nalazi i zanimljiv proizvod pod nazivom "Bosanska vijagra" za koju Jukan kaže da je to voćni koktel u jabukovom pekmezu od suhih šljiva, jabuka, smokvi, lješnjaka, pistacija, kikirikija i brusnice. Ona je rekla da kupci kažu da je efikasna i da su kupci zadovoljni.