Gastro
0

Kuhar Bijele kuće otkriva kako je Clintona krišom hranio sojom i tofuom

Klix.ba
Nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton poznat je kao veliki izjelica, a njegov boravak u Bijeloj kući obilježen je ishranom baziranom na mesu, pomfritu, šećeru i gotovo ničemu drugom.

Izvori iz Bijele kuće pričaju kako je Clinton mogao pojesti šest svinjskih kotleta dnevno i pola torte od jagoda tokom jednog jedinog zasjedanja.

Lukavi nekadašnji kuhar Bijele kuće, Marty Mongiello, otkrio je kako je uspio prevariti predsjednika i krišom ubaciti nemasne sastojke u njegova omiljena jela. Mongiello je bio toliko zabrinut da bi mogao dovesti do Clintonove prerane smrti, da je "poput ludog naučnika" počeo eksperimentisati sa zdravim alternativama.

Počeo je koristiti pasiranu rižu kao zamjenu za krem, sojinu pastu umjesto govedine te tofu umjesto sira i nekalorične zaslađivače umjesto šećera.

Hillary Clinton bila je toliko zabrinuta zbog ovisnosti svog supruga o nezdravoj hrani, da je 1993. godine dovela dijetalnog gurua dr. Deana Ornisha da radi sa kuharima Bijele kuće koji su pripremali francusku kuhinju.

Zajedno su pripremili zdravi meni sa jelima poput prženog povrća sa tofuom i lososa sa povrćem. Nakon što je jednom pripremio fettuccine prilično kaloričnog izgleda, Mongiella je pozvala zabrinuta Hillary. Konobar mu je rekao da je mnogo ljuta i da bi mogao biti otpušten.

"Rekla je 'Pogledaj! Tu je krem, tu je sir, a te su stvari zabranjene!', a ja sam joj objasnio kako sam ih napravio. Njena reakcija bila je 'Ne mogu da vjerujem. Mislila sam da je to stvar prošlosti'. Nije bila ljuta, već samo zabrinuta za zdravlje svog supruga", kaže Mongiello.

Naredno jelo kojim je Mongiello prevario Clintona bio je kolač od sira, koji je zapravio bio napravljen od tofua.

Uprkos režimu zdrave ishrane, Clinton je, tokom svoja dva predsjednička mandata, imao velikih problema sa težinom, a kada je napustio ured, njegova ishrana se pogoršala te mu je 2004. ugrađen bajpas, a 20100. je imao još jednu operaciju, nakon čega je morao postati vegan.