Gastro
1

Konzumiranje lososa za 50 posto smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa

Klix.ba
Konzumiranje lososa jednom sedmično može prepoloviti rizik od razvoja reumatoidnog artritisa. Masne ribe poput lososa ili skuše su najefikasnije u smanjenju rizika i smanjuju ga za čak 52 posto, pokazali su rezultati nove studije.

Slične rezultate daje i konzumiranje bakalara četiri puta sedmično. Razlika je u količini omega-3 masnih kiselina, koje su prisutnije u masnim ribama. Samo jedna porcija bilo koje ribe sedmično tokom 10 godina smanjuje rizik za 29 posto.

Starije i sredovječne žene su sklonije reumatoidnom artritisu, a švedska studija obuhvatila je 32 hiljade žena rođenih između 1914. i 1948. Žene su ispitivane o tome šta su jele 1987. i 1997. godine. Tokom tog perioda, kod 205 žena se razvio reumatoidni artritis.

Istraživači sa Instituta okolišne medicine iz Stockholma otkrili su kako su žene koje su stalno konzumirale hranu bogatu omegom-3 imale za 52 posto manji rizik od razvijanja artritisa.

Reumatoidni artritis je hronična upala koja uzrokuje bolove i naticanje zglobova. Smatra se da omega-3 masne kiseline zaustavljaju tjelesne reakcije na upalu.