Gastro
3

Koju hranu da izbjegavate ako želite čistu i zdravu kožu

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Hrana koju konzumiramo ima veliki utjecaj na to kako ćemo izgledati. Ovo je posebno vidljivo kada se radi o koži. Ukoliko jedete hranu koja je loša za kožu, ona će izgledati umorno, nezdravo i bez sjaja, a mogli biste dobiti i bubuljice i druge nepravilnosti na koži.

Negdje na vrhu liste hrane koja je loša za kožu nalazi se šećer. Nisu sve vrste šećera loše te su tako voćni šećeri puno bolji nego šećer koji dolazi iz slatkiša. Prerađeni šećer je posebno loš te je bolje kao grickalice u toku gledanja TV-a odabrati grožđice ili jabuke nego razne čipsove koji će ostaviti trag na vašoj koži.

Iako mliječni proizvodi imaju prilično dobru reputaciju kada se radi o zdravlju, nisu najbolji izbor za zdravu kožu. Mlijeko i mliječni proizvodi mogli bi biti puni hormona rasta koji ulaze u vaš krvotok i mogu uzrokovati zapaljenje i povećati proizvodnju ulja, što bi moglo rezultirati u bubuljicama.

Ukoliko želite zdravu i lijepu kožu, ne biste trebali više piti kupovne sokove, ni gazirane, ali ni voćne. Ovi proizvodi puni su šećera i ne sadrže vlakna koja tijelu pomažu da ove šećere preradi. Rezultat su moguće promjene u nivou šećera u krvi, koje čine da koža prerano ostari. Dakle, ukoliko vam je potrebna motivacija da ne posegnete za tom limenkom soka, možda bi to mogla biti činjenica da ne želite bore.

Hrana utječe na vaše tijelo na mnogo načina. Ako želite čistu i zdravu kožu, prva stvar koju ćete pogledati je frižider. Za sjajnu i zdravu kožu najbolje je voće i povrće koje ima mnogo vode i vitamina.