Savjeti za proljetne obroke
0

Ključne su namirnice u boji

Sarajevo-x.com
Sad kada je proljeće napokon stiglo, valja se pobrinuti da do ljeta skinemo suvišne kilograme koje smo "nabacili" tokom zimskih mjeseci.

Tina Haupert, stručnjak za prehranu i magazin Health savjetuju da u organizam unosite što više namirnica u boji. To vam garantuje da će vaš organizam dobiti sve ključne hranjive tvari i vitamine koji su potrebni da biste sačuvali zdravlje. Osim toga, u šarenom voću i povrću nema mnogo kalorija, a bogato je vlaknima koji podstiču mršanje i daju osjećaj sitosti.

Tina Haupert savjetuje i da se svježe crveno, žuto, narandžasto, zeleno, ljubičasto..., svježe voće i povrće može kombinovati i sa smrznutim namirnicama.

Evo nekoliko načina kako sačiniti jedan kvalitetan i lagan dnevni jelovnik:

Doručak

  • Svježe borovnice, jagode i maline dodajte zobenim pahuljicama ili žitaricama
  • Koristite smrznute banane ili mladi špinat
  • Nasjeckani paradajz i zelenu papriku dodajte u kajganu
  • Komad hljeba namažite s maslacom od nekog orašastog voća i poredajte kriške jabuka

Ručak

  • Pored standardnog povrća koje stavljate u sendvič dodajte još i krastavce, mrkvu, te sve ono što volite
  • Koristite komadiće kelja umjesto krompirića
  • Dodajte pržene brokule na pizzu

Večera

  • Dodajte pečeno povrće jelima od tjestenine i salatama
  • Dodajte sjeckane brokule ili karfiol u umak za špagete
  • Dodajte suho voće i orahe u rižu
  • Napravite domaću pizzu i stavite na nju mnogo povrća