Sad kada je proljeće napokon stiglo, valja se pobrinuti da do ljeta skinemo suvišne kilograme koje smo "nabacili" tokom zimskih mjeseci.
Tina Haupert, stručnjak za prehranu i magazin Health savjetuju da u organizam unosite što više namirnica u boji. To vam garantuje da će vaš organizam dobiti sve ključne hranjive tvari i vitamine koji su potrebni da biste sačuvali zdravlje. Osim toga, u šarenom voću i povrću nema mnogo kalorija, a bogato je vlaknima koji podstiču mršanje i daju osjećaj sitosti.
Tina Haupert savjetuje i da se svježe crveno, žuto, narandžasto, zeleno, ljubičasto..., svježe voće i povrće može kombinovati i sa smrznutim namirnicama.
Evo nekoliko načina kako sačiniti jedan kvalitetan i lagan dnevni jelovnik:
Doručak
- Svježe borovnice, jagode i maline dodajte zobenim pahuljicama ili žitaricama
- Koristite smrznute banane ili mladi špinat
- Nasjeckani paradajz i zelenu papriku dodajte u kajganu
- Komad hljeba namažite s maslacom od nekog orašastog voća i poredajte kriške jabuka
Ručak
- Pored standardnog povrća koje stavljate u sendvič dodajte još i krastavce, mrkvu, te sve ono što volite
- Koristite komadiće kelja umjesto krompirića
- Dodajte pržene brokule na pizzu
Večera
- Dodajte pečeno povrće jelima od tjestenine i salatama
- Dodajte sjeckane brokule ili karfiol u umak za špagete
- Dodajte suho voće i orahe u rižu
- Napravite domaću pizzu i stavite na nju mnogo povrća
Možda vas zanima
Najskuplji igrač Arsenala
Navijači ismijavaju Riceovu djevojku zbog izgleda, slomljena je obrisala sve fotografije
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Vezani članci