Gastro
0

Kinder čokolada ne pomaže rast djece, kalcijum koristan

FENA
Agencija Evropske unije, Evropska uprava za sigurnost hrane (EFSA), dala je odobrenje za više od 200 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje, što bi moglo da pruži komparativnu prednost kompanijama koje ciljaju na potrošače koji brinu o zdravlju.

U konačnu listu, Agencija je razmatrajući više od 2.500 podnijetih zahtjeva, između ostalih, uključila tvrdnje da žvakaće gume bez šećera mogu da pomognu u neutraliziranju plaka i proizvodnje kiselina koje izazivaju kvarenje zuba i da proizvodi sa sadržajem kalcijuma potpomažu rast kostiju kod djece.

Među zahtjevima koji su odbijeni je i tvrdnja italijanskog konditorskog proizvođača "Ferero" da "Kinder" čokolada podstiče rast djece, kao i da crni čaj povećava pažnju i koncentraciju, prenio je Reuters.

"Potrošači imaju pravo na tačne i pouzdane informacije na etiketama za prehrambene proizvode koje treba da im pomognu da naprave zdraviji izbor", izjavio je komesar EU za zaštitu potrošača John Dalli.

"Kad je riječ o tvrdnjama o koristi po zdravlje, osiguranje da su one istinite i ispravne je od naročitog značaja", dodao je on.

Konačnu listu tih tvrdnji još treba da odobre vlade i zakonodavci svih članica EU prije nego što zvanično bude usvojena početkom iduće godine, nakon čega će kompanije imati šest mjeseci da uklone odbačene tvrdnje sa etiketa na svojim proizvodima, navodi Tanjug.

Na odobrenje EFSA još čeka oko 2.000 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje.