Preporuke
1

Kako zaštititi vinovu lozu i krompir

FENA
Zavod za savjetodavnu službu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije oglasio se priopćenjem u kojemu proizvođačima savjetuje kako zaštiti vinovu lozu i krompir.

Vinova loza je u fenofazi intenzivnog porasta mladica koje su na pojedinim lokalitetima dosegle duljinu od pola metra, te imaju dovoljno razvijenog lišća preko kojega se može ostvariti infekcija. Većina vinograda trenutno obavlja pljevidbu kojom se uklanjaju "zaperci" i nerodne mladice.

U toj fenofazi razvoja, vinova se loza mora štititi od plamenjače i crne pjegavosti, dvije najznačajnije bolesti vinove loze. Zaštita vinove loze u toj fazi obavlja se pripravcima kontaktnog ili sistemičnog djelovanja. Za prskanje vinove loze u toj fazi vinogradarima se preporučuje da izaberu jedan od pripravaka koji suzbijaju plamenjaču i crnu pjegavost i to Rival, Mikal, Ridomil Gold Cimbi ili Daconil.

Što se tiče zaštite krumpira, rane i srednje sorte krompira su u fazi pred cvatnje kada se obvezno provodi zaštita protiv plamenjače, koja ako se ne suzbije može u potpunosti uništiti urod krompira.

Za zaštitu krompira od plamenjače u toj fazi koriste se pripravci sistemičnog djelovanja, a proizvođači mogu koristiti Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ 68 WP, ili neki drugi pripravak.

Na listovima krompira već ima ličinki i odrasle krompirove zlatice tako da se i ona mora suzbijati, a od pripravaka najbolje je koristiti Regent, Actara 25 WG, Boxer SL 200 ili neki drugi pripravak koji ima dozvolu za suzbijanje krumpirove zlatice, navodi se u priopćenju.