{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako se zdrava hrana pretvorila u nezdravu

S
10.8.2007. u 14:50
0
3
Kako se zdrava hrana pretvorila u nezdravu
0
Kako se zdrava hrana pretvorila u nezdravu
Riba, žitarice, jogurt i druga osnovna hrana su veoma zdrave namirnice, ali sve dok na njih ruke ne stave proizvođači hrane. Što se hrana više obrađuje to postaje manje zdrava, što ćete najlakše otkriti ako pogledate sastav na ambalaži. Što je lista duža, to je hrana nezdravija jer zdrava hrana nema "sastojke".
1. Pizza

Šteta je što većina ljudi nije jela pizzu, a da nije pomislila odmah na nezdravu hranu punu masnoće kakva se reklamira na televiziji. Šteta je i što mnogi ne znaju da u Italiji postoje zakoni koji definišu kakva pizza treba biti, kontrolišući tip brašna koji se koristi te paradajza, mozzarelle, maslinovog ulja, maslina i origana. Takva pizza je izuzetno zdrava i ukusna. Fast foodovi u Americi gdje su se nezdrave pizze mogle kupiti gotovo na samoj ulici, zatvoreni su i zabranjeni. Ali to nije riješilo problem jer su sanitarne inspekcije zahtijevale od proizvođača da koriste svježe namirnice. Pizzerije su međutim odabrale jeftine, masne i nezdrave namirnice poput konzervisanog paradajza, masnih kobasica i zaleđenih morskih plodova. Takva pizza je puna kalorija, masnoća i nezdravih sastojaka. Često je i vrlo neukusna.

[SLIKA]9[/SLIKA]2. Komercijalna organska hrana

Sve je započelo kao vrlo dobra ideja. Poljoprivrednici posvećeni uzgajanju voća i povrća proizvodit će hranu koja neće biti prskana toksičnim i kancerogenim pesticidima, a farmeri neće odgajati stoku othranjenu na genetski modifikovanoj hrani. Izvjesno vrijeme tako je i bilo. No sada, velike kompanije poput Wal-Marta i Krafta žele dio profita pa je cijeli sistem doveden u opasnost. Oni naime zahtijevaju jeftiniju proizvodnju koja uključuje jeftinije metode rada. Time se pojam "organska hrana" skoro poništava jer se ne koriste metode koje bi tu hranu činile zdravom i "organskom".

3. Žitarice

Ovu su riječ proizvođači jednostavno "oteli" i dali joj novo značenje. Da pojasnimo.
U žitarice spadaju pšenica, ječam, riža i zob, a za ljude su vrlo važne jer sadrže hranjive tvari poput proteina, zdrave masti i vitamina. Međutim, "današnje" žitarice dolaze u kutijama, privlačnih su duginih boja, sasvim su maleni, hrskaju kad se jedu i puni su nezdravih dodataka. Istina, oni se prave od žitarica, ali kada im dodate šećer, boju, sirup, sol i konzervans dobit ćete sve samo ne zdravu porciju hrane. Još ćemo samo napomenuti da su zdrave, neprerađene žitarice mnogo jeftinije od onih u kutijama koje kupujemo u prodavnici.

[SLIKA]3[/SLIKA]4. Kruh
Zdrav kruh treba se sastojati od brašna, vode, malo soli i kvasca. Kada biste imali priliku analizirati današnji kruh, osim tih sastojaka našli biste još mnogo drugih dodataka kojima tu zaista nije mjesto. Kruh, narezan na kriške i zapakovan u plastične vrećice kakav se prodaje u Americi i Evropi sigurno nije ideal zdrave namirnice. U njemu ima šećera i kukuruznog škroba koji su jako nezdravi za ljudski organizam. Mnogi proizvođači kruha se povode za pravilom: puno šećera, soli i aditiva za omekšavanje.

[SLIKA]4[/SLIKA]5. Kokice

Kokice danas niko ne smatra zdravom hranom, a ako imate probleme s težinom možda ih sebi dozvolite samo ako gledate neki dobar film. No kokice su (naravno) kukuruz, a on je bogat vlaknima i ima malo kalorija. Vrlo je zdrav kada se jede pravilno. Ne treba napominjati da zdravo ne znači "masne kokice s dodacima koje ispečem u mikrovalnoj".

6. Krompir

Ovo je povrće koje se sigurno mnogo jede diljem svijeta. Vrlo je podoban za sve vrste recepata - od nadjeva do glavnog jela. Iako nema mnogo hranjivih sastojaka, njegova štetnost za tijelo uveliko je određena načinom kojim ga pripremamo. Kuhani krompir nije ukusan (osim ako se u njega ne doda margarin te malo mlijeka), a pečeni brzo zagori u tavi bez dosta ulja. Zbog toga ljudi vole peći krompir u litrima ulja - jer je tako i ukusniji.

[SLIKA]8[/SLIKA]7. Zeleni čaj

Zeleni čaj je u Aziji vrlo popularan već hiljadama godina, a već je dugo poznat i u zemljama Zapada. On sadrži mnoge zdrave supstance i medicina je već dokazala da je moguće koristiti ga kao prevenciju za kancerogena oboljenja, srčane smetnje, senilnost te u kozmetici. Nažalost, ljudi ne vole njegov gorak i jak okus pa zbog toga u zeleni čaj sipaju šećer i druge dodatke - ne bi li bio bolji. Proizvođači kesice s čajem napune aditivima i prodaju ga pod sloganom medicinski dokazano zdravog napitka.

8. Konzervirane supe

Ljudi nisu svjesni koliko je supa zdrava, jeftina i koliko ju je jednostavno napraviti. No, današnji brzi stil života nam često ne dopušta odlazak na pijacu i kupovinu svježeg povrća za supu, pa mi jednostavno posegnemo za pakiranom supom sa police u prodavnici. Može se reći da je to što kupimo, a prodaje se pod "supom", možda i najnezdravije što pojedemo. U tim kesicama postoji sve samo ne zdrava namirnica. Glavni sastojci su konzervansi, šećer i soda koji jedino škode organizmu. Jedna porcija supe iz kesice sadrži 1000 miligrama sode što je više od pola dozvoljene dnevne doze. Potrudite se kupiti malo mrkve, peršuna, luka i piletine i napravite sami supu. Više će vrijediti.

9. Voćni jogurti

Medicinski časopisi mnogo pišu o štetnosti jogurta koji kupite u prodavnici. Kao i gore navedene namirnice, jogurt sadrži nezdrave dodatke kao što je prerađeno voće i ogromne količine šećera. Ne treba zaboraviti da ga proizvođači nude kao zdravu hranu koju treba piti svaki dan. Takvi jogurti možda jesu ukusni, ali definitivno nisu zdravi.

[SLIKA]7[/SLIKA]10. Riblji fileti
Doktori diljem svijeta savjetuju ljudima da jedu više ribe. Da preciziramo, riblji štapići nisu riba! Kada budete sljedeći put kupovali zaleđene riblje filete okrenite kutiju i pročitajte sastojke. Lista je vrlo dugačka, a kao što možete pretpostaviti, nije ni malo zdrava. Umjesto toga, kupite svježu ribu iz ribarnice koja će sigurno koštati više, ali ćete bar biti sigurni da ste pojeli nešto što je vašem tijelo mnogo prijalo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: