Korisna za zdravlje
0

Kafa smanjuje rizik od raka prostate

Sarajevo-x.com
Istraživanje provedeno nad 50.000 muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je povezanost između konzumacije kafe i rizika od razvijanja agresivnog oblika raka prostate.

Naučnici su ustanovili kako su muškarci koji su pili šest ili više šoljica kafe dnevno imali 20 posto manje šanse od razvijanja bilo kojeg oblika raka prostate, oboljenja čestog među jačim spolom. Čak i male količine ovog "čarobnog" crnog napitka pokazale su se djelotvornim u sprječavanju smrtonosne bolesti.

Ispitanici koji su pili kafu izvještaje o toj svakodnevnoj navici predavali su svake četiri godine, od 1986. do 2006, a na kraju studije utvrđeno je da se rak prostate razvio kod 5.035 njih, dok su 642 slučaja imala smrtni ishod.

Kako nije uočena razlika između beskofeinske i kofeinske kafe, ustanovljeno je da kofein nije zaslužan za smanjenje rizika od raka prostate. Mišljenje istraživača je da kafa možda sadrži neke nepoznate sastojke koji štite od ove bolesti.

Međutim, iako rezultate do kojih su došli smatraju korisnim, muškarcima koji nemaju naviku ispijanja kafe ipak ne preporučuju pretjeranu konzumaciju tog napitka.

Uspjeh istraživanja leži u činjenici da ljekari do sada nisu otkrili mnogo faktora rizika za razvijanje ove teške bolesti, a kafa mogla bi biti dio "arsenala" protiv raka prostate, objavljeno je u časopisu američkog Nacionalnog instituta za liječenje raka.