Gastro
0

Jose Mourinho dobija svoj šampanjac

FENA
Novi šampanjac iz najpoznatijeg slovenskog podruma "Istenič" zvat će se "The Special One", po nadimku Josea Mourinha, slavnog portugalskog trenera na klupi londonskog kluba Chelsea.
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Prve flaše s novim proizvodom bit će otčepljene 2018. godine. Tada se obilježava 50 godina otkako je porodica Janeza Isteniča u mjestu Bizeljsko počela raditi domaći šampanjac, ali i 60 godina otkako je Istenič branio za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije, u susretu s Engleskom koji je završio 2:2, a utakmica se igrala upravo na Stamford Bridgeu.

"Pozvat ću Mourinha da bude kum mom novom proizvodu", kaže Istenič koji je 50 boca suhog šampanjca, 2013. godište, potopio u bunar na dubinu 15 metara gdje će na temperaturi 11 stepeni celzija čekati na dolazak Mourinha u Bizeljsko.

Utakmica protiv Engleske u februaru 1958. kada je imao 18 godina i kao jedini Slovenac u tadašnjoj generaciji kojom su dominirali Jusufi, Vasović i Bego igrao za "plave" usjekla se Isteniču u pamćenje, ne samo zbog rezultata.

"Tada sam prvi put bio u Beogradu kojega pamtim po hladnoći i jakoj košavi. Na putu prema Londonu naš DC-3 najprije je sletio u Cirih gdje sam prvi put pio Coca-Colu, a u Londonu sam čak probao biftek", ispričao je za ljubljansko "Delo" od petka najpoznatiji slovenski vinar i podrumar.