Uživajte bez grižnje savjesti
0

Jedite čokoladu i mršajte!

Sarajevo-x.com
Smatraju je grešnim zadovoljstvom, no čokolada pomaže u mršavljenju i poboljšava zdravlje, tvrdi Lily Stojanovska, istraživač sa univerziteta Victoria u Australiji.

Ona i njen kolega John Ashtona su izdali knjigu "Čokoladna dijeta: Kako jesti čokoladu i osjećati se dobro" kako bi razbili mitove o čokoladi.

"Željeli smo ukazati onima koji joj ne mogu odoljeti da ne moraju osjećati krivicu dok je jedu", kaže Stojanovska.

No, za gubitak težine i dobro raspoloženje nije dovoljno konzumirati bilo kakvu čokoladu. To mora biti kvalitetna, tamna čokolada. Što tamnija, to bolja. Naravno, trebate je konzumirati u ograničenim količinama.

"Birajte čokolade koje sadrže 75 ili 85 posto kakaoa. Kvalitetna tamna čokolada sadrži antioksidanse koji pospješuju sagorijevanje masnoća i smanjuju apetit", pojašnjava Stojanovska.

Autori knjige ističu da kvalitetna tamna čokolada sadrži dvostruko više antioksidansa nego crno vino. Kakao, glavni sastojak čokolade, bogat je teobrominom, koji povećava stimulaciju u mišićima i energiju, proširuje krvne žile i smanjuje krvni pritisak.

Kakao također smanjuje nivo holesterola u krvi, sprječava moždani udar i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Njegovi prirodni sastojci pomažu tijelu da proizvodi hemikalije koje su zaslužne za dobro raspoloženje, tvrde autori knjige.