Gastro
2

Istinita činjenica: Zdravije je pojesti insekta nego šniclu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
I iako zvuči kao neka stara poslovica koja baš i nema smisla, zapravo se radi o naučnoj činjenici - u borbi između malog insekta i velike krave pobjeđuje insekt.

Studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition fokusirala se na istraživanje nutritivnih vrijednosti jestivih insekata u odnosu na "tradicionalnu" hranu kao što su piletina, govedina i svinjetina. Rezultati studije su pokazali kako insekti, kad je riječ o nutritivnoj vrijednosti, definitivno pobjeđuju sve sisare.

Istraživači s univerziteta u Oxfordu u ovim su namirnicama ispitali su nutritivne elemente kao što su kalorije, so, šećer, te zasićene masti. Pored toga, istraživače su interesovale vrijednosne jedinice vitamina i minerala.

Test u kojem su ispitivani količina kalorija, soli, šećera i zasićenih masti nije pokazao neke veće razlike između insekata i "tradicionalnog" mesa. Ipak, kad su u pitanju vitamini i minerali, dokazano je kako pojedini insekti imaju dosta više vitamina i minerala od piletine, te posebno govedine. Pored toga, u insektima se nalazi visok sadržaj proteina.

I iako nama zvuči prilično gadno i nezamislivo, insekti su dio tradicionalne kuhinje Kine, Meksika i Tajlanda. Ipak, na američkom tržištu se u posljednje vrijeme pojavljuju proteinski prahovi i energetske pločice koji sadrže protein cvrčka.

Oni koji se zalažu za prehranu insektima navode brojne prednosti ovog načina prehrane i vide u tome budućnost. Jedna teorija čak govori o tome kako bi insekti trebali postati hrana vegana, dok drugi smatraju kako bi jedenje insekata moglo riješiti problem gladi u svijetu, kao i mnogih bolesti uzrokovanih nedostatkom proteina.

Jestivih insekata ima dosta, a neki od njih su: skakavci, cvrčci, žohari, palmine larve, larve pčela i muha, gusjenice, crvi brašnara, vilini konjici...