Ovo je najskuplji hamburber ikad napravljen. Koštao je čak 290.000 eura.
Meso nastalo iz matičnih ćelija krave uzgojio je Mark Post sa holandskog univerziteta u Maastrichtu. Za jedan hamburger trebalo mu je tri mjeseca rada, a volonteri koji su ga probali nakon prženja u tavi kazali su da ima teksturu pravog mesa, ali da mu je okus prilično blag.
Ekspertica za hranu Hanni Rutzler kazala je da je očekivala više mekoće i sočnosti, a Josh Schonwald, autor knjige "The Taste of Tomorrow", dodao je da je ključ u masnoći, te da mu masnoća i začini najviše nedostaju u ovom zalogaju.
Naučnici tvrde da je moguće da će se ovo meso već za 10 godina naći u prodaji i da njegova proizvodnja reducira korištenje hrane, vode i goriva.
Svaki kilogram prave govedine zahtijeva 10 kilograma bilja i ulja, dok su mesu iz epruvete potrebna samo dva kilograma. Smatra se da je novo meso prihvatljivo i za vegetarijance, a organizacije za prava životinja već su dale svoje odobrenje.
Ipak, prije nego se uopće nastavi rad na uzgoju mesa u laboratoriju, Agencija za sigurnost hrane mora izdati svoje odobrenje i potvrditi da je hrana sigurna za konzumiranje i nutricionistički odgovara pravom mesu.