Gastro
0

Iločki podrumi trijumfovali na sajmu vina u Mostaru

Klix.ba
U prostorijama tvrtke Mostarski sajam d.o.o, u ponedjeljak 10. i utorak 11. marta 2014. godine održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 17. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2014.

Ocjenjivanje, po metodi 100 pozitivnih bodova, vršila je međunarodna stručna komisija, sastavljena od vrsnih enologa koje predvodi prof. dr. Bernard Kozina. Posao su paralelno obavljale dvije stručne komisije.

Iločki podrumi su osvojili titulu šampiona sajma osvojivši veliku zlatnu medalju za Traminac izbornu berbu bobica 2011 koje je ujedno i najbolje ocijenjeno vino sajma. Osim šampiona, i Traminac vrhunski je osvojio zlatnu medalju, a Graševina Iločkih podruma je osvojila medalje u svim kategorijama.

Vrhunska Graševina i Graševina Principovac osvojili su zlatne medalje, a Graševina kvalitetna srebrnu medalju, osvojivši apsolutno sve nagrade za graševine.

Vina su ocjenjivali uvaženi enolozi, čime ovo ocjenjivanje dobiva na značaju i pokazuje kvalitetnu koju Iločki podrumi, kao najstarija hrvatska vinarija s najdužom tradicijom proizvodnje konstantno unapređuju i, upravo zahvaljujući njoj, otvaraju vrata kraljevskim dvorovima, gdje se ova vina i služe, saopćeno je iz Iločkih podruma.

Priznanja najuspješnijim vinarima bit će uručena na svečanosti u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma.