Gastro
1

Hrane ima, ali za bogate

SRNA
Do kraja 2013. bit će sakupljeno 2,5 milijardi tona različitih žitarica, a ovogodišnji prinos je za 8,4 posto veći od prošlogodišnjeg svjetskog nivoa, navode agencije koje se bave ishranom.

Ove godine vrijeme je bilo povoljno za farmere. Sakupljeno je mnogo više pšenice, stočne hrane i riže nego prethodne.

Najbolji rezultati zabilježeni su u proizvodnji kukuruza, posebno u Rusiji, SAD i Ukrajini.

Rast pokazatelja svjetskih prinosa u prvom redu odnosi se na proizvodnju kukuruza. Potražnja za njim prošle sezone je rasla.

Sada se proizvodnja prilagodila uvećanoj potražnji, uvećane su površine, a vrijeme je bilo dobro.

Uvećanje svjetskih rezervi žitarica doveste će do toga da će odnos rezervi prema potrošnji dostići 23 posto, ali bez obzira na to, broj gladnih na planeti neće biti smanjen.

U nizu zemalja Afrike i Azije ovaj problem bit će još akutniji. Negdje su problem elementarne nepogode, ali često se nedostatak hrane objašnjava jednostavno - siromaštvom.

U svijetu, prema ocjenama eksperata, gladuje skoro milijardu ljudi.

To nije pitanje faktičkog nedostatka žitarica. To je pitanje niskih prihoda stanovništva. Ljudima nedostaje novac kako bi kupili sebi hranu, pa zato gladuju.

Uporedo s tim, u razvijenim zemljama značajni dio namirnica, nekoliko desetina procenta, baca se na đubrište - upozoravaju eksperti.

Na međunarodnom prehrambenom tržištu cijene su prilično niske - smatraju proizvođači, i zato predstoji neizbježni skok cijena namirnica i žitarica.

Cijena kukuruza je praktično "krahirala" - u posljednjih mjesec dana cijena je pala dvostruko.

Svijetu su potrebne više cijene kako bi bila osigurana sredstva za investicije u agrotehnologije, kako bi se uvećala površina usjeva i povećao prinos, što bi omogućilo da planeta "nahrani sebe" , objašnjavaju eksperti.