Gastro
0

Hrana za lijep izgled i dobro zdravlje

Sarajevo-x.com
Dodatnih 100 kalorija na prvi pogled i ne izgleda baš mnogo, ali dugoročno gledajući, dodatnih 100 kalorija moglo bi biti kobno za vaše zdravlje i fizičku ljepotu. Kako biste svaki dan učinili nešto dobro za svoju tjelesnu težinu i tako poboljšali svoj način življenja, potrebna su mala svakodnevna odricanja koja će vas dovesti do cilja.

Umjesto jaja i salame, jedite voće i žitarice za doručak. Umjesto što svako jutro napravite "orgiju hrane“, pokušajte sa žitaricama i nemasnim mlijekom. Istina, osjećat ćete užasnu glad prvih nekoliko dana, ali ćete se brzo navići na novi, zdravi način ishrane. Svemu dodajte neku voćku; najbolja je banana koja može dobro da zasiti kako biste svoj želudac navikli na zdravu hranu, a ne na masne kalorične bombe čim otvorite oči.

Umjesto čokoladnih peciva i kifli, jedite paradajz, mladi sir i tost. Niste baš ljubitelj slatkog doručka? Onda je najbolje da napravite svježu salatu od paradajza, tostirate dvije kriške crnog hljeba i svemu dodate mladi sir. Doručak će biti ukusan i zdrav, zasitit će vas, a bit ćete lakši za barem 100 kalorija.

Ne kupujte sendviče za ručak, ponesite ručak od kuće. Lijepo aranžirani sendvič sa mnogo salate, raznih preliva i dodataka izgleda jako primamljivo u vrijeme pauze za ručak. Međutim, takva užina obično je jako kalorična. Stoga je najbolje od kuće ponijeti neki sendvič od crnog hljeba, sa mnogo svježih namirnica i bez majoneze.

Grickalice zamijenite suhim voćem. Ukoliko većinu svoga radnog vremena provodite u uredu, onda je sasvim logično da ćete sve vrijeme željeti grickati nešto kako bi vam mozak pravilno radio. U tu svrhu, važno je da se na vašem radnom stolu ne nađe čips, kikiriki ili druge kalorične grickalice od kojih ćete se samo "napuhati“ i od kojih ćete se užasno udebljati. Kupite orahe, pistacije, bademe, suho, voće ili masline. Ove izuzetno zdrave namirnice će zadovoljiti vašu stalnu potrebu za grickanjem, učinit će dobru stvar za vaše zdravlje i neće naškoditi vašoj besprijekornoj liniji.

Sokovi debljaju, ugasite žeđ vodom i čajem. Šolja čaja kad dođete na posao pripremit će vas za naporan radni dan, a osim toga, to je odličan ritual za jačanje komunikacije i odnosa sa vašim kolegama. Nemojte šećeriti čaj i smanjit ćete unos kalorija u svoje tijelo. Tokom dana pokušajte konzumirati što više vode kako biste uljepšali svoju kožu, regulisali tjelesnu težini i što je najvažnije – na najbolji mogući način ugasili žeđ.