Gastro
20

Hrana uz pomoć koje ćete spriječiti ili ukloniti nadutost stomaka

Klix.ba
Bilo da su uzroci nadutosti dehidracija, hormonske promjene ili nešto što ste jeli, dobra je vijest da nadutost određenim namirnicama možete spriječiti ili ukloniti.

Kajenska paprika (ljuta aleva parika)

"Kapsaicin u kajenskoj paprici reducira gasove i nadutost crijeva budući da povećava protok digestivnih enzima kroz crijeva. Kapsaicin također ubija loše bakterije koje su odgovorne za gasove i nadutost", pojašnjava za Women's Health Magazine nutricionistica Kristin Kirkpatrick sa Cleveland Clinic Wellness Instituta.

Jogurt

Jogurt je obogaćen probioticima, dobrim bakterijama koje pomažu našem gastrointestinalnom traktu da pravilno probavljuje i aprosbira hranu", pojašnjava Tara Coleman, klinička nutricionistica iz San Diega.

Umjesto slatkog deserta nakon večere ili kupovnog jogurta prepunog šećera i štetnih dodataka, pokušajte izmiješati svježe voće poput borovnica ili grožđa sa jogurtom. Ova slastica je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji će vam pomoći da se osjećate lakšima i zdravijima.

Đumbir

Đumbir je jedna od najboljih biljaka sa antiupalnim i antibakterijskim dejstvima, a čini čuda kad je u pitanju nadutost stomaka.

"Đumbir sadrži digestivni enzim zvane zingibain koji tijelu pomaže da razloži proteine. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se sushi služi upravo uz đumbir", pojašnjava Coleman.

Najbolji način za konzumiranje đumbira je domaći čaj koji napravite od vrele vode i narendanog svježeg korijena đumbira. Možete ga piti prije, za vrijeme ili nakon obroka, a pomoći će vašem tijelu u proizvodnji pljuvačke i želučanih sokova koji ubrzavaju i olakšavaju probavu.

"Đumbir također ima opuštajući efekat na vaša crijeva, smanjujući upalu u crijevima i omogućavajući hrani da lakše prođe kroz crijeva, što će rezultirati smanjenom nadutošću", pojašnjava Kirkpatrick.

Banane

Banane sadrži veliku količinu kalija, minerala koji je poznat u svojoj borbi protiv nadutosti, na način da reguliše unos soli.

Limun i sok od limuna

"Atomski sastav limunovog soka zapravo je vrlo sličan želučanim sokovima kao i pljuvačci i žuči, pa tako pomaže kod simptoma kao što su nadutost", kaže Coleman.

"Većina ljudi sa probavnim problemima jednostavno ne unosi dovoljno hlorovodonične kiseline kako bi pravilno probavila sve što unose u organizam, posebno kad su u pitanju životinjski proteini, mliječni proizvodi, gluten i složeni ugljikohidrati.

"Redovnim pijenjem limunovog soka pomažemo našem tijelu da ubrza probavu", ističe Coleman.

Bijeli luk

"Jedenje bijelog luka u kombinaciji sa ostalom hranom, posebno namirnicama bogatim soli može uzrokovati nadutost, ali jedenje samog bijelog luka zapravo može smanjiti nadutost", pojašnjava Coleman.

Bijeli luk je, savjetuje ona, najlakše konzumirati u vidu supe, te kako na taj način bijelu luk direktno dospijeva u crijeva. Izdrobite dva do tri čehna bijelog luka i izdinstajte ga na laganoj vatri na maslinovom ulju. Dodajte temeljac ili supu od kostiju, prokuhajte lagano desetak minuta i dobili ste savršeno zdrav napitak na kojem će vam vaša crijeva biti zahvalna.

Lubenica

Ne dopustite da vas zavara slatki okus - lubenicu čini čak 90 posto vode.

"Količina vode u lubenicama, dinjama i krastavcu je jednaka konzumaciji vode iz čaše, a znamo kako je hidratacija ključna o sprečavanju nadutosti. Pored toga, lubenica je diuretik, te nam pomaže da izmokrimo višak vode i soli iz organizma", kaže Kirkpatrick.