Gastro
6

Holandija: Rješenje za sve one koje je sram da idu sami na večeru

Klix.ba
Za veliki broj ljudi odlazak na večeru je društveni događaj te im je nezamislivo da neko može sjediti sam za stolom. Holandski restoran Eenmaal ponudio je rješenje za sve one kojima je nezgodno da večeraju sami.

Amsterdamski restoran pokušava da razbije predrasudu da se u dobroj večeri mora uživati u društvu te su u njihovoj sali postavljeni stolovi samo za po jednu osobu.

Cilj je razbiti stigmu koja je povezana sa večerom bez društva i dokazati da se vrhunski obrok više cijeni bez razgovora.

"Željeli smo da ostvarimo dvije stvari. Prvo, željeli smo potaknuti ljude da dođu u restoran i pružimo im hranu za razmišljanje. Željeli smo da dokažemo da obrok u samoći može biti dobra stvar", rekao je Pjotr de Jong, kreativni direktor Eenmaala.

Ime restorana, Eenmaal, je igra riječima na holandskom jeziku i istovremeno znači "jedan obrok" i "jednom".

Restoran je zatvoren 29. juna, kako bi se što bolje upoznao sa mješovitim reakcijama na svoje usluge. Nekima se koncept uživanja u hrani bez banalnih razgovora veoma svidio, dok su drugi užasnuti samim spominjanjem te ideje.

"Eenmaal je vrhunski restoran kao i svaki drugi, ali je jedinstven zbog svojih stolova za samo jednu osobu. U njemu ste sami svoje društvo. Radi se o zanimljivom eksperimentu za one koji nikada nisu jeli sami, a posebno je pogodno za ljude kojima je to svakodnevnica", rekla je Marina van Goor, žena koja stoji iza čitavog koncepta.