Dubai
0

Globalni planovi tvoraca čokolade od kamiljeg mlijeka

Sarajevo-x.com
Al Nassma, prva čokolada spravljena u Dubaiju od mlijeka kamile, naći će se u prodaji i van granica Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Radeći u postrojenjima u Dubaiju, u saradnji sa austrijskom kompanijom Manner, arapski inovatori najavljuju ovu poslasticu "boginjom Bliskog istoka", te planiraju njeno širenje na tržišta arapskih zemalja, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Čokolada će se prodavati i u poznatoj trgovini Harrods u Londonu, pišu britanski mediji.

Kompaniju Al Nassma pokrenuo je njen vlasnik šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum u oktobru prošle godine, te najavio godišnju proizvodnju 100 tona ove vrhunske čokolade.

Na farmi u svojoj zemlji imaju 3.000 kamila, a slasticom opskrbljuju i luksuzne hotele i privatne avio kompanije. Za mjesec dana čokolade od kamiljeg mlijeka moći će se naručiti i putem online prodaje.

"To je jedan luksuzni proizvod te se nikad neće pojaviti u supermarketima. Planiramo ih plasirati u po jednu robnu kuću u svakom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata", objašnjava generalni menadžer Martin Van Almsick.

Sve čokolade proizvode se bez hemijskih aditiva i konzervansa, a u njima se mogu naći dodaci poput lješnjaka, meda i začina.

Kamilje mlijeko smatra se zdravijim od kravljeg, jer ima pet puta više vitamina C, manje masti i laktoze, te više inzulina. Zbog toga je dobra za dijabetičare i osobe koje ne smiju unositi laktozu, objašnjava Van Almsick.