Istraživanje američkih naučnika
14

Gazirana pića potiču nasilno ponašanje kod tinejdžera

Sarajevo-x.com
Tinejdžeri koji redovno piju gazirana bezalkoholna pića će najvjerovatnije biti agresivniji i nasilniji, pokazalo je novo istraživanje.

Studija pokazuje da je konzumiranje više od pet konzervi gaziranog pića sedmično povezano sa nasilnim ponašanjem koje uključuje nošenje oružja i nasilne napade.

Američki naučnici za sada ne mogu utvrditi mehanizam te povezanosti.

"Postoji značajna i jaka povezanost između bezalkoholnih pića i nasilja. Možda zbog velike količine šećera ili kofeina koji su glavni sastojci tih pića. No, teško je reći", kazala je Sara Solnick voditeljica istraživanja sa Univerziteta Vermont.

Dodaje da što više gaziranog pića tinejdžeri piju, sve su nasilniji. U istraživanju je učestvovalo skoro 2.000 tinejdžera iz Bostona između 14 i 18 godina.

Obuhvaćene su državne škole u kojima je maloljetnička delinkvencija mnogo izraženija. Velika većina ispitanika bila su djeca hispanoameričkog ili afroameričkog porijekla.

Među onima koji piju najviše jednu limenku sedmično, 23 posto posjeduje nož ili neko drugo oružje, 15 posto se nasilnički ponaša prema svojim djevojkama, a 35 posto prema prijateljima.

Među onima koji piju 14 ili više limenki gaziranih sokova sedmično, 43 posto nosi nož ili drugo oružje, više od 27 posto se nasilnički ponaša prema djevojkama, a više od 58 posto prema prijateljima.

Nasilno ponašanje prema srodnicima ispoljava od 35 do 58 posto ispitanika.