Gastro
150

Festival domaćeg piva u Istočnom Sarajevu 24. decembra

Klix.ba
Zanatsko pivarstvo je trenutno hit u svijetu, ali sve više osvaja tržište Bosne i Hercegovine. Relativno jednostavan način kuhanja piva, kao i široka lepeza recepata otvara mogućnost svim zainteresovanim da se uključe u rastuću pivarsku zajednicu u našoj zemlji. Trenutno ima više od 50 domaćih pivara u BiH.

Krajem decembra, tačnije 24.12. u Istočnom Sarajevu će biti održan drugi po redu Mini festival domaćeg piva.

Cilj festivala je popularizacija kulture proizvodnje i konzumacije domaćeg piva, kao i unapređenje saradnje među domaćim proizvođačima zanatskog piva.

Na festivalu će se predstaviti osam lokalnih proizvođača domaćeg piva iz Istočnog Novog Sarajeva, Sarajeva, Kiseljaka, Foče i Pala.

Među izlagačima su Sestra (Sarajevo), Rafter‘s Brewery (Foča), Beerokrata (Pale), Craft Delegat (Sarajevo), MiG (Kiseljak), Kurtenđur (Istočno Sarajevo), pivarska zadruga Šerpasi (Istočno Sarajevo), Brew pub (Sarajevo).

"Druženje zanatskih pivara predstavlja pravo osvježenje za loklanu zajednicu, pogotovo ako se ima u vidu da tokom zimskog perioda nedostaje zabavnih sadržaja koji su ovog i sličnog tipa“, izjavio je Srđan Avramović, jedan od organizatora ovog festivala.

Festival će biti organizovan u prostoru bivšeg Doma kulture Lukavica u ulici Vojvode Radomira Putnika 100, sa početkom u 16:00 sati, a cijena ulaza je 2 KM, dok će se cijene piva kretati u rasponu od 2 do 4 KM.

U večernjem dijelu programa nastupit će sarajevski bend "Still Crazy“, koji će obradama rok pjesama iz sedamdesetih i osamdesetih biti zadužen za dobru atmosferu.

Ovo je drugi po redu Mini festival domaćeg piva, prvi je održan u septembru 2016. godine u Istočnom Sarajevu i privukao je veliki broj ljubitelja domaćeg piva.