Gastro
71

Festival dobre hrane Foodini

Foodini Good Food Fest namijenjen je prvenstveno ljubiteljima dobre hrane, onima koji vole da jedu i onima koji uživaju u umjetnosti pripreme dobrog zalogaja.

Prvi promotivni Foodini bit će održan u poslovnom centru UNTIC u Sarajevu, 17.12.2014. godine, a trajat će od 8 do 18 sati i svi zainteresovani će moći ući besplatno.

Ideja festivala je da se od proljeća 2015. godine održava jednom mjesečno, na kojem će kuhari pred gostima spremati ukusne specijalitete na svojim štandovima. Na festivalu će biti zastupljene slane i slatke delicije iz raznih dijelova svijeta, čiji će okusi i arome aktivirati sva vaša čula i provesti Vas kroz očaravajuću i šaroliku gastronomsku avanturu.

"Nema iskrenije ljubavi, od ljubavi prema hrani. S ovim na umu cilj nam je da spojimo kuhinje i restorane sa gostima te da ih podsjetimo zašto se pojedini kuhari s pravom mogu smatrati mađioničarima. Foodini je idealna prilika za sve zainteresovane restorane i kompanije da se predstave na jedinstven način potencijalnim kupcima, da postanu dio jedinstvenog brenda u BiH, jer je predviđeno da se festival održi i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini", izjavila je Alena Kahrimanović, PR Foodini Good Food Festa.

Foodini se organizuje po ugledu na slične evropske festivale i dobrodošli su svi zaljubljenici koji mogu ponuditi neponovljivu čaroliju okusa i mirisa. Festival nije namijenjen samo prezentaciji restoranske usluge, a posebna pažnja bit će posvećena ponudi pred božićne i novogodišnje praznike.

Alena Kahrimanović
Alena Kahrimanović
Učesnici Festivala su restoran Plava Prizma iz Sarajeva, Njemačka ambasada Sarajevo, Kimono caffe sushi bar, Vukov konak, Francuska pekara Maison Coco, Natura food Bijeljina, Jami, Gusto e Sapore iz Tuzle, restoran Vrelo iz Blagaja te Delimano. Partneri Foodinija su Diners Club BH, Inside by Ećo i agencija Pricha.

"Jedan od zadataka Foodini Good Food Festa jeste da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje, jer su gastronomija i turizam dvije važne stavke u ekonomiji Bosne i Hercegovine. Pored toga, cilj nam je da obogatimo festivalsku ponudu u gradovima u kojima budemo prisutni, a u prvoj godini planiramo da idemo u Sarajevo, Banja Luku i Mostar", dodala je Kahrimanović.

Alena Kahrimanović studentica je Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a izabrana je za glasnogovornicu Foodinija nakon kastinga koji su organizatori proveli za zainteresovane studente. Interesantno je i da je Alena bila učenica generacije na Odsjeku za komunikologiju.

Pored sajamskog dijela na glavnoj festivalskoj bini svi zainteresovani će imati priliku da prisutnima pokažu svoje vještine, a muzički program će izvoditi studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.