Gastro
52

Fancuske kulinarske delicije predstavljene u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi upriličila je večeras u Sarajevu promociju francuske gastronomije u sklopu manifestacije "Okus Francuske".

U okviru te manifestacije danas se priređuje 1.500 večera u restoranima i ambasadama Francuske u 150 zemalja.

Ambasadorica Bodonyi izjavila je da je za pripremanje jela odabran Nemanja Nanadić, kuhar hotela Kardial Banja Vrućica, na osnovu kvakitetnog francuskog menija koji je sastavio.

Istakla je da nije bio problem pripremiti odabrana jela jer imaju sreću da u Sarajevu mogu pronaći potrebne proizvode u francuskoj prodavnici i francuskoj pekari, kao i da u BiH generalno nailaze na kvalitetne i zdrave proizvode.

Nenadić je rekao da mu je velika čast učestvovati u ovom projektu, te pojasnio da su francuska jela prilično zahtjevna za pripremanje.

Inicijativa za održavanje manifestacije "Okus Francuske" potekla je od poznatog francuskog kuhara Alaina Ducassea, a podržao ju je ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.

Cilj manifestacije je odati priznanje živoj, otvorenoj i inovativnoj kuhinji koja ostaje vjerna svojim vrijednostima - zajedništvu, velikodušnosti, zdravoj ishrani i poštivanju okoliša.