Gastro
24

Dolazi ljeto, pazite kako postupate s hranom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Imajući u vidu predstojeći period koji karakteriziraju povećane temperature zraka, te nedavni primjer epidemije salmoneloze uslijed konzumacije zdravstveno neispravne hrane kod djece predškolskog uzrasta u Sarajevu, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uputila je niz preporuka kao doprinos prevenciji oboljenja čiji je uzrok hrana.

Kao što je poznato, hrana je veoma osjetljiva materija i kada je riječ o hrani ne postoji tzv. nulti rizik ili stopostotna sigurnost. Uvijek može doći do kontaminacije hrane ukoliko se sa njom ne postupa u skladu s važećim propisima, procedurama i preporukama nadležnih organa, navodi se u saopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

Osim u hrani, određeni uzročnici trovanja hranom izolirani su u proteklom periodu kod osoblja (kliconoša) koje je u direktnom kontaktu s hranom, te je stoga veoma značajno da se zdravlje radnika koji rukuju hranom redovno provjerava sanitarnim pregledom, te da radnici imaju sanitarnu knjižicu, kao i razvijenu svijest o značaju prijavljivanja bolesti i posjete ljekaru.

U cilju prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, Agencija za sigurnost hrane dostavila je nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH preporuke za pojačane mjere kontrole hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije s naglaskom na dječije vrtiće, ugostiteljske objekte, objekte za brzu ishranu, slastičarne, te objekte u blizini škola, autobuskih i željezničkih kolodvora, te aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Pored subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

S tim u vezi, iz Agencije za sigurnost hrane preporučuju potrošačima da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice, kao što su jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima.

Također, s obzirom da potrošači ljeti provode više vremena u prirodi, gdje im često nije dostupna sigurnost koju pruža kuhinja (kontrolirano kuhanje na odgovarajućoj temperaturi, pravilno hlađenje hrane i pranje pribora) potreban je dodatni oprez pri čuvanju i konzumaciji hrane.

Ukoliko potrošači primijete bilo koji od simptoma trovanja hranom (mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja), preporučuje im se da se u što kraćem roku obrate nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

U sklopu aktivnosti na edukacije potrošača o načinima prevencije oboljenja uzrok hrana, Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa udruženjima potrošača u Bosni i Hercegovini, planira organizirati niz edukativnih skupova na kojima bi se potrošačima dali savjeti i preporuke o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok hrana, navodi se u saopćenju.