Osjetite magiju "Nanine kuhinje"
0

Denisa Zrno: Doživite intimu porodičnih obroka

Sarajevo-x.com
Denisa Zrno
Denisa Zrno
Restoran "Nanina kuhinja", u srcu Baščaršije, postalo je mjesto gdje se užitak i bosanski ćeif u uživanju hrane besprijekorno njeguju. O "Naninoj kuhinji" razgovarali smo sa Denisom Zrno, osobom odgovornom za izgled i izvanrednu ponudu ovog restorana...

Otkud ideja za ime "Nanine kuhinje"?

Pa činjenica je da , ukoliko pričamo o tradicionalnom mirisu i uživanju u hrani, nanina kuhinja je defnitivno nešto što zauzima posebno mjesto unutar svake uspomene ili doma. S obzirom da smo željeli kreirati udobni kutak koji donosi davno zaboravljene emocije, mirise i ugođaje ime se samo nametnulo. Željeli smo posjetiocima pružiti više od običnog restorana,mjesto gdje se mogu opustiti , uživati u domaćoj kuhinji. Uistinu dopustiti sebi da bez ikakve žurbe pruže sebi taj ritual uživanja u objedovanju.

Šta je to što Naninu kuhinju čini drugačijom od ostalih restorana?

Ako želite probati najbolje specijalitete bosanske kuhinje, onda Nanina kuhinja treba biti na vrhu liste vaših gastronomskih destinacija. Ovdje, gdje se grle Istok i Zapad, gdje su brojni osvajači i putnici namjernici ostavili svoj trag, gastronomija ima posebnu dimenziju. Nanina kuhinja će vam ponuditi stvarni doživljaj intimnih porodičnih obroka, koji u suvremenom svijetu tehnologije lagano blijede i sve se manje čuvaju i njeguju. U Naninoj kuhinji možete pronaći unutar ogirinalno uređenog tradicionalnog enterijera razne dolme i kolače koji su godinama bili specijalitetom begovskih kuća, te lagana jela za koja se namirnice kuhaju u vlastitom soku, bez zaprške, snažnih začina.. Pasta na bosanski način ovdje se zove pilav, a veoma je specifična i tradicionalna. Sve su to jela koja nećete tako lako pronaći negdje drugo, iz prostog razloga što je jedan od osnovnih začina u njima - duša ovog grada.

Koliko je zdrava tradicionalna bosanska kuhinja?

Bosanska tradicionalna kuhinja se čak preporučuje kao zdrav način prehrane jer je zastupljeno mnoštvo kvalitetno pripremljenog voća, povrća i mliječnih proizvoda, a nema previše masnoća, a meso i povrće obrašeno na tihoj vatri daju izuzetne okuse, kojima niko ne može odoljeti. Pored toga bosanska kuhinja bi trebala biti prepoznata kao slow food način ishrane, gdje se samoj prehrani posvećuje određeno vrijeme i pristupa joj se kao ritualu uživanja u okusima kuhinje. Slow food je prerastao okvire prehrambenog pokreta i postao sveprisutnom organizacijom, filozofijom, stilom. Formula slow fooda glasi: potreba - ukus - okus - zadovoljstvo - benefit. Nastalu potrebu treba poštujući individualan ukus zadovoljiti okusom koji uzrokuje zadovoljstvo i u konačnici zdravstveni benefit.

Koji su najtraženiji specijaliteti Nanine kuhinje?

To su svakako vrhunski salep sa mlijekom, baklave sa suhim šljivama, koje ne možete pronaći nigdje drugdje te sarajevski sahan koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Svakako postaviti Naninu kuhinju kao jedinstveni i prepoznatljiv bred kada se radi o bosanskoj kuhinji i njenim specifičnostima i svakako izaći u susret željama naših gostiju i posjetilaca.