Gastro
2

Da li ćete se udebljati ako jedete kasno?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedno od uvriježenih mišljenja u vezi s mršanjem jeste ono kako ne biste trebali kasno jesti, a pogotovo ne ići u krevet punog stomaka. Da li je to istina?

Nutricionisti Stephanie Clarke i Willow Jarosh kažu kako ne postoji jasan odgovor na ovo pitanje, budući da ovisi o ličnim navikama i zdravstvenim ciljevima.

Međutim, potrebno je demistificirati lažno uvjerenje o tome kako ćete se, ukoliko kasno jedete, udebljati.

Jedenje kasno naveče neće učiniti da se udebljate sve dok time ne premašujete vaš dozvoljeni dnevni kalorijski unos.

Međutim, to vam ne daje mogućnost da pojedete čitavu kutiju keksa prije nego što uđete u pidžamu. Svakako ne želite organizam prije spavanja opteretiti teškom hranom, budući da će to zaposliti vašu probavu preko noći, pa možete teže zaspati, iskusiti noćne more ili se pak probuditi napuhanog stomaka i sa probavnim smetnjama.

Najbolje je, kažu stručnjaci, pronaći neku zlatnu sredinu. Ukoliko ste i nakon večere gladni te imate potrebu da jedete nešto neposredno prije spavanja, onda pazite na količinu ili se potrudite da to bude nešto lagano.

U tome da lakše zaspimo nam pomaže triptofan, esencijalna aminokiselina koja se ne može sintetizirati u organizmu već ju je potrebno unijeti hranom.

Glavna uloga aminokiselina, uključujući i triptofan, je izgradnja proteina, a osim toga, triptofan ima i dodatnu ulogu te izgrađuje "hormon sreće" serotonin i "hormon sna" melatonin.

Koja to hrana sadrži triptofan, pogledajte ovdje.