Gastro
45

Da li će novi alkohol koji ne ostavlja štetne posljedice zamijeniti tradicionalni

Klix.ba
Naučnici su dizajnirali novo alkoholno piće koje ima sve osobine pravog alkoholnog pića osim onih negativnih: ne uzrokuje glavobolju, mučninu, vrtoglavicu niti suhoću usta. Ukratko, ovo je alkohol koji ne izaziva mamurluk.

Novi tip sintetičkog alkohola razvijen je kako bi omogućio uživanje u pozitivnim efektima koje alkohol ima na društvene sposobnosti, ali on i omogućava uživaocima da preskoče mamurluk.

Novo piće pod imenom "alkosint" patentirao je profesor David Nutt sa Imperial koledža. Ono je sinteza više od 90 alkosintskih spojeva. Dvije od ovih komponenti su prošle rigorozne testove, a profesor se nada kako će ova vrsta do 2050. godine u potpunosti zamijeniti "normalni" alkohol.

"Ovaj alkohol moći će se koristiti u koktelima i pružat će jednako zadovoljstvo te neće oštećivati jetru niti srce. Upoznati smo sa pozitivnim efektima alkohola koje će "alkosint" nastavljati pružati, ali će zaobilaziti negativnu stranu", rekao je Nutt.

Zagovornici "alkosinta" se nadaju kako će ovo piće unijeti revoluciju u javno zdravstvo skidajući s njega teret oboljelih od posljedica prevelikog konzumiranja alkoholnih pića.

"Industrija alkohola je svjesna kako će za nekoliko decenija ovakav alkohol u potpunosti zamijeniti tradicionalni. Ljudi se žele hraniti zdravije i žele piti zdravija pića", dodaje Nutt.

Nutt je smijenjen s pozicije savjetnika za lijekove Velike Britanije 2009. godine nakon što je izjavio kako je uzimanje ekstazija manje opasno od jahanja konja, ipak, nije siguran da li će vlada pod okriljem zakona o nedozvoljenim i štetnim supstancama zabraniti "alkosint", naročito kada se uzme u obzir koliko novca godišnje donosi industrija tradicionalnog alkohola.