Zdrava kombinacija
0

Crveno meso nikako bez crnog vina

Sarajevo-x.com
Izraelski naučnici su otkrili da crno vino može eliminirati neke štetne supstance koje se otpuštaju tokom probavljanja crvenog mesa u želucu, što vam pruža savršen izgovor za uživanje u čaši crnog vina uz slasno pečenje.

Hemikalije, koje se u našem organizmu otpuštaju usred probavljanja masnoća, povezane su s pojavom mnogih ozbiljnih oboljenja uključujući rak, zadebljanje stijenki arterija dijabetes i Parkinsonovu bolest. Naučnici vjeruju da želudac djeluje kao "bioreaktor" u kojem zdravstvene koristi crnog vina neutraliziraju neke od postojećih opasnosti konzumiranja crvenog mesa.

Izraelsko istraživanje svakako nije prvo koje naglašava zdravstvene prednosti crnog vina, budući da su ranije studije zaključile da crno vino smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja. Međutim studija Univerziteta u Jeruzalemu je neobična, jer proučava efekte vina u kombinaciji sa određenom vrstom hrane. Istraživači su, naime, jednu grupu pacova hranili običnim crvenim mesom, a drugu mesom natopljenim s ekstraktom crnog vina.

Testovi su pokazali da se dodavanjem vina značajno smanjuju nivoi dvije toksične hemikalije, koje se otpušaju tokom raspadanja masnoća u želucu. Prema mišljenju stručnjaka ovo se dešava zahvaljujući polifenolima, snažnim antioksidansima koji sprečavaju štetu na stanicama tijela. Crno vino je posebno bogato ovim spojevima, koji se također mogu pronaći u čokoladi, maslinovom ulju te voću i povrću.

Prethodne studije su pokazale da samo pola čaše crnog vina dnevno može značajno smanjiti rizik od obolijevanja od smrtonosnih srčanih oboljenja.