Mahunarke, grahorice ili leguminoze svakodnevno su i jeftino povrće koje, kako tvrde stručnjaci, pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka.
Bogati antioksidansima, balastnim tvarima, te fenolima i flavonoidima, grah, grašak i leća su bitan faktor u borbi protiv raka dojke, a najnovije istraživanje dokazalo je da boja mahunarki utiče na njihovu veću ljekovitost i reducira rast i pojavu tumora dojke.
Naučnici s državnog Univerziteta u američkoj saveznoj državi Colorado testirali su šest uobičajenih vrsta graha koji se mogu naći na američkom tržištu, te izmjerili količinu antioksidansa u svakom od njih.
Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni, te tamnoplavi grah imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugi ljekovitih tvari nego bijeli i žuti grah.
Mahunarke imaju gotovo idealan nutritivni sastav, a proteinima su bogatije i od mesa. Najbolje ih je konzumirati sa žitaricama jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čovjeku, dodaju naučnici.
Isto tako, mahunarke (osim soje i kikirikija) su niskokalorične, snižavaju nivo holesterola u krvi, prikupljaju toksine u probavnom traktu, te je dokazano njihovo ljekovito djelovanje na rak debelog crijeva, prostate, te menopauzu kod žena.