Gastro
3

Čaj od mlijeka u Hong Kongu popularniji od kafe

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Za neke gradove kafa je pokretačka snaga. U Hong Kongu to je čaj od mlijeka, moćna injekcija kofeina koja ovom gradu ubrizgava život.

U ovom gradu postoji hiljade restorana, ali jednostavni lokali u kojima se nudi ovaj čaj ostaju najdraža mjesta okupljanja lokalaca. Ovi restorani nude jednostavna lokalna jela, poput prženih sendviča od jaja, supa od tjestenine i makarona.

Njihov vjerni pratilac je "lai cha", čaj napravljen od različitih vrsta crnog čaja i pomiješan s mlijekom u prahu te iscijeđen nekoliko puta.

Stanovnici ovo grada dnevno popiju blizu 2,5 miliona šolja ovog napitka.

Čaj s mlijekom je dio lokalne liste "nedodirljivog kulturnog naslijeđa". Iz Asocijacije za kafu i čaj Hong Konga kažu da ova vrsta čaja postaje sve popularnija i globalno.

Asocijacila već sedam godina organizuje i takmičenja u pravljenju ovog čaja širom svijeta, u kojima svake godine imaju sve više učesnika.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, održanog prošlog mjeseca, je Chen Chi-ping iz Hong Konga, koji ovaj čaj pravi već 22 godine.

Upitan za tajnu njegovog uspjeha, Chen kaže da svaki detalj mora biti strogo precizan te se pravljenju čaja mora posvetiti puna pažnja. Međutim, postoji i tajni sastojak.

"Najvažnija stvar je da u pravljenje čaja uložite svoje srce", kaže Chen.