Prema pisanju magazina "Journal od American Medical Association", ljubitelji čaja imaju manje šanse da obole od bilo koje vrste kardiovaskularnih bolesti. Postoje jasni dokazi da je ova tekućina korisna i u borbi protiv raka, a igra i važnu ulogu u poboljšanju crijevne mikroflore.
Čaj sa svojim sastojcima dobar je i protiv dijabetesa, a štiti mozak od slobodnih radikala.
Aminokiselina teanin, koja se nalazi skoro isključivo u čaju, stimuliše proizvodnju alfa-valova u mozgu i povećava osjećaj ugode.
Čaj povećava nivo neurotransmitera dopamina, što pogoduje boljoj koncentraciji i lakšem učenju.
Od svih vrsta čaja najkorisniji je zeleni. Naučnici su otkrili da on štiti od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta mentalne degeneracije jer sadrži antioksidanse i štiti od upala.
Element katehin posebno je koristan za mozak, a u zelenom čaju ga ima četiri puta više nego u crnom. Katehin se najbolje apsorbuje u krvi kada mu se doda limunska kiselina, tako da za najbolje efekte trebate iscijediti jedan limun u šolju zelenog čaja.