Predstavljamo
0

Brokula - mala radionica zdrave hrane

Sarajevo-x.com
Malu radionicu zdrave hrane pod nazivom Brokula prije par mjeseci otvorili su u Sarajevu Neven Misaljević i Amir Redžić. Neven je završio žurnalistiku, a inače je umjetnik, radi underground muziku i dizajnira, a Amir je mladi i ambiciozni poduzetnik i ljubitelj biciklizma i zdrave hrane

Za njih je hrana umjetnost, koriste samo zdrave namirnice: soju, povrće, integralna peciva... Rade samo par sati dnevno, dostavljaju hranu isključivo biciklom u Sarajevu i ne zagađuju okolinu. Brokulu smo nedavno posjetili i napravili mini intervju s vlasnicima.

Kako ocijenjujete gastronomsku ponudu u Sarajevu i šta vas je potaklo na otvaranje radionice?

Gastronomska ponuda u Sarajevu je uvijek imala svoje kvalitetne specifičnosti u kojima svi uživamo. Naravno, tu su i ostale dobre kuhinje iz čitavog svijeta koje su nešto uobičajeno u većim gradovima kao i restorani koji imaju neke svoje "žanrove", tipa - zdrava hrana, vegetarijanska, fast food-ovi, picerije i mnogo toga. Mi smatramo da dobre hrane nikad dosta i da jedan ozbiljan grad zaslužuje da ima još raznolikiju ponudu. Ono što mi nudimo je ono što mi volimo i naši specijaliteti predstavljaju jedan logičan korak naprijed u modernoj bosanskoj kuhinji. Znači, asimiliramo neke od najboljih stvari u nama dragim kuhinjama i pretvaramo u jedan ukusan neo-folk bosanski specijalitet. Uživamo u ovome što radimo i tu smo da podijelimo našu pozitivnu energiju sa sugrađanima.

Po čemu se Brokula razlikuje od ostalih restorana u gradu? Čime ćete 'namamiti' goste?

Smatramo da je hrana medij i umjetnost, da pruža neograničene mogućnosti zabave, užitka i poboljšanja duhovnog i tjelesnog stanja. Naš moto je jednostavan: Volimo dobar film, dobru muziku i dobru hranu! Kod nas se zbog teške situacije u društvu zanemaruju ove stvari, ali mi se trudimo unijeti malo vedrine!

Kako izgleda vaš meni i koje su cijene? Koji su specijaliteti kuće?

Trenuno je specijalitet kuće jedan ukusan Gastronomski Kabare! To izgleda ovako: zamislite moćan somun od crnog brašna bez aditiva u kojem je profesionalno sjedinjena jezgra meksičke, orijentalne i bosanske kuhinje. Zamislite ukus koji vas istovremeno podsjeća na nešto tako toplo i domaće, a istovremeno na neke daleke egzotične plaže! Jako smo ponosni na Gastronomski Kabare na kojem smo dugo radili da bi ga doveli do ovog nivoa na kojem je danas. Samo još da kažemo koji su mu osnovni sastojci - imamo za sada dvije verzije: jedan je sa pilećim komadima kuhanim u biberu i kurkuma saftu, a drugi sa bosanskim dimljenim sirom, mrkvom i kukuruzom u kari-čiliju. Zajednički dodaci u obe verzije su humus (pasta od kuhanih leblebija, ulja susama i naše specijalne mješavine začina), salata od svježeg povrća sa avokadom i diskretnog detalja od crnih maslina. Cijena je 4 KM u obje verzije. Kompletan meni možete vidjeti na našoj web stranici www.brokula.ba.

Trenutno radite nekoliko sati dnevno, vi ste i vlasnici, kuhari, dizajneri, dobavljači. Planirate li u skorije vrijeme da proširite posao ili se i dalje držite minimalizma?

Uživamo u ovome i trenutno nam je super. Planiramo uskoro produžiti radno vrijeme, ali ne žurimo jer želimo osigurati i očuvati visoke standarde kvalitete koje smo sebi postavili.

Recite nam nešto o sebi, čime ste se još bavite?

Amir je poslovni konsultant i strastveni biciklista, border i odnedavno eksperimentalni muzičar. Neven je dugogodišnji kuhar, dizajner i svjetski poznat noise producent. Obojica smo ljubitelji prirode i prirodnoga u svakom svom obliku.