{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogatstvo tradicionalnih bosanskih jela u sarajevskim aščinicama

F
18.1.2014. u 10:59
111
102
Bogatstvo tradicionalnih bosanskih jela u sarajevskim aščinicama
111
U sarajevskim aščinicama jedu se tradicionalna bosanska jela, poznatija kao "sitna jela na kašiku". Neizostavne su punjene paprike, šiš ćevap, sitni ćevap, hadžijski ćevap, sarme, japrak, sogan-dolma, pače, tripice ili škembići, čorbe, teletina i janjetina na razne načine i klepe, a sve se zasladi kadaifom ili hurmašicom.
Foto: FENA
Foto: FENA


Jedna od poznatijih sarajevskih aščinica "Stari grad" postoji oko 20 godina.

"Ovo je mali porodični posao, a sve je krenulo od majke Senije koja nas je naučila kuhati", rekao je u razgovoru za Fenu vlasnik aščinice "Stari grad" Mujo Vrabac.

Kaže da u ovu aščinicu svaki dan dolaze isti ljudi "da pojedu nešto na kašiku, pa svak' svojim poslom".

"Dolaze nam i stranci i uglavnom naručuju sarajevski sahan. To je "aščinica u malom", razno povrće punjeno faširanim mesom, rižom i začinima. Dosta njih žele i da probaju pače, kažu da su čuli negdje da je ukusno, ali kad im kažem da je to meso od obraza i nogica, odmah odustanu", objasnio je Vrabac.

Foto: FENA
Foto: FENA


Kaže da su penzioneri najbolje mušterije.

"Iako je besparica, ali kad penzije dođu, svi jedu. Tužno je, ali oko 50 posto ljudi koji su se hranili kod mene, sada se hrane kod Zilhe Šete (tete Zilhe) u javnoj kuhinji", naglasio je Vrabac.


Kazao je također da se dosta poznatih ličnosti hrani u njegovoj aščinici.

"Nedavno mi je dolazio Zdravko Čolić, odnio je pet porcija pačeta u Beograd. Svrati svaki put kad je u Sarajevu", objasnio je.

Kuharica Suada Vrabac kaže da kuha od 14. godine te da svako jelo sprema po originalnim receptima koje je naučila od svoje svekrve Senije.

Foto: FENA
Foto: FENA


"Za ukusno jelo potrebna su dva sastojka, praksa i ljubav. Ali ako ćemo malo detaljnije, potrebno je dobro meso i tačan omjer začina", kazala je kuharica Suada.

Jela u aščinicama se kuhaju ujutro, a aščinica ostaje otvorena sve dok ima mušterija.

U Sarajevu su se aščinice počele otvarati krajem 15. i početkom 16. stoljeća, a smještene su uglavnom u starom dijelu bosanskohercegovačkih gradova. Veliki broj aščinica u Sarajevu danas je zatvoren.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: