Svjetski šampion
0

Barmen iz Salvadora pravi najbolju kafu na svijetu

Sarajevo-x.com
Alejandro Mendez
Alejandro Mendez
Alejandro Mendez iz Salvadora postao je svjetski šampion u poslu barmena, nakon što je savladao konkurente iz 56 zemalja svijeta.
Takmičenje za najboljeg barmena održano je u Bogoti u Kolumbiji, a 23-godišnji Mendez bio je bolji od vrhunskih stručnjaka iz SAD-a, Australije, Velike Britanije, Španije i Japana, koji su s njim ušli u finale.

Takmičari su u roku od 15 minuta, uz muzičku pratnju morali pripremiti četiri espressa, četiri cappuccina i četiri originalna napitka. Članovi žirija presudili su o pobjedniku ne samo na osnovu okusa napitaka, već i na osnovu kreativnosti, tehničkih vještina, cjelokupne prezentacije i čistoće radne površine.

Pobjednik je izjavio da je ponosan što predstavlja proizvođače kafe iz jedne tako male zemlje kao što je Salvador i da je sretan i zbog sebe i svoje porodice.

Takmičenje se održava od 2000, a ove godine prvi put se organizuje u državi koja proizvodi najviše kafe. Nacionalna federacija uzgajivača kafe u Kolumbiji, koja je bila organizator, okuplja oko 500.000 farmi.