lifestyle
1

Homoseksualnost kod životinja i ljudi je prirodna pojava

Sarajevo-x.com
Ptice i pčele, kao i mnoge druge životinje, mogu biti homoseksualne, pokazuje nam prva muzejska izložba o homoseksualnosti među životinjama održana u Oslu.

Dokumentovano je homoseksualno ili lezbijsko ponašanje među žirafama, pingvinima, papagajima, bubama, kitovima i još desecima drugih stvorenja, tako da homoseksualnost među ljudima ne treba posmatrati neku neprirodnu pojavu, zaključili su predstavnici muzeja u Oslu.

"Mi možemo imati svoje mišljenje o mnogo stvari, ali jedna stvar je sigurna – homoseksualnost postoji kroz kompletno životinjsko carstvo, i to nije protiv prirode.“, piše u izjavi pred izložbu muzeja.

Geir Soeli, voditelj projekta izložbe nazvane "Protiv prirode“ izjavio je za Reuters: "Pojava homoseksualnosti je posmatrana kod više od 1500 životinjskih vrsta, i dokumentovana je kod 500 vrsta.“

Iz muzeja su izjavili da se izložba otvara u četvrtak, unatoč protivljenju lokalnih katolika. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije poput dva kita mužjaka koji se trljaju jedan od drugog ili fotografije koje prikazuju homoseksualnost među pčelama.