Tvrdnje naučnika
125

Homofobi su najvjerovatnije pritajeni homoseksualci

Klix.ba
Ljudi koji mrze homoseksualne osobe ili ih se boje potajno osjećaju privlačnost prema ljudima istog spola, tvrde naučnici.

Istraživači iz New Yorka, Essexa i Californije tvrde da imaju dokaze da homofobi imaju negativne osjećaje prema homoseskualcima i lezbijkama, jer ih oni podsjećaju na njih same. Homofobi potiskuju svoju pravu seksualnost, jer su u većini slučajeva odgojeni u porodicama u kojima homoseksualnost nije prihvatljiva.

"Osobe koje se identificiraju kao heteroseksualci, ali u psihološkim testovima pokazuju veliku privlačnost prema istom spolu, osjećaju se ugroženo od homoseksualaca, jer imaju slične tendencije", kazala je Netta Weintstein, predavač na britanskon Univerzitetu Essex.

Profesor psihologije Richard Ryan, koji je učestvovao u istraživanju, kazao je da u većini slučajeva homofobi ratuju sami sa sobom te da svoj unutarnji sukob okreću prema van, odnosno prema ljudima koji bez straha ispoljavaju svoju seksualnu orijentaciju.

U istraživanju je učestvovalo 160 studenata iz SAD-a i Njemačke, kojima su mjerene reakcije na riječi i fotografije homoseksualaca i heteroseksualaca. Oni koji su brzo reagirali na fotografije homoseksualaca, a sporo na fotografije heteroseksualaca su homoseksualne prirode.

Naučnici tvrde da oni koji su odrastali s roditeljima punim razumijevanja, nisu imali problem sa vlastitom seksualnošću, dok su studenti čiji su roditelji bili skloni nametanju stavova i mišljenja, teško prihvatali svoju seksualnu orijentaciju.